Pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite gratuit la farmacie, dar cu trimitere de la medicul de familie

iod

Ministerul Sănătății a pus în consultare publică un proiect de ordin privind mecanismul prin care vor fi distribuite pastilele de iodură de potasiu către populație. Potrivit acestuia, direcțiile de sănătate publică vor preda comprimatele către un număr de farmacii, de unde oamenii le vor lua gratuit, dar cu prescripție de la medicul de familie și după ce semnează semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului.

Ce prevede proiectul:

Lista farmaciilor în care se vor găsi comprimatele va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.

În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București predau, pe bază proces verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate către farmaciile din listă.

Medicii de familie vor elibera, „ca măsură strict preventivă”, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacie a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor, medicul de familie eliberează prescripția reprezentantului legal al acestuia.

Farmaciile eliberează pastilele „în mod gratuit, exclusiv în baza prescripției medicale emisă de medicul de familie în formatul original”.

„Odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, farmaciile pun la dispoziția pacientului sau a aparținătorului și informațiile privind modul de administrare, conform Fișei informative pentru pacienți cu privire la medicamentul iodura de potasiu 65 mg comprimate, prevăzută în anexa nr. 2 la prezentul ordin. La ridicarea din farmacie, persoanele semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul ordin. Acordul semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripției medicale emisă de medicul de familie”, se arată în proiect.
Medicii de familie prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu.
Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanții legali ai minorilor care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie și completează, în vederea obținerii prescripției, declarația pe propria răspundere.


Publicat  :  mai 24, 2022

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare