Toaletarea copacilor de pe Şoseaua Bucureşti, hulită de unii, dorită de alţii

toaletare-copaci

Toaletarea copacilor de pe şoseaua Bucureşti a fost subiectul principal al ultimelor zile.
Acţiunea realizată de către angajaţii unei firme de alpinism utilitar, sub contract cu primăria Giurgiu, a stârnit numeroase controverse: de ce acum, de ce aşa, de ce?
La unele dintre aceste întrebări a încercat să răspundă miercuri, 1 aprilie, primarul Nicolae Barbu în cadrul unei conferinţe de presă:

” Am văzut platani în Bruxelles, tăiaţi la 3-4 metri fiecare creangă mare, iar în vârf de tot erau lăsaţi nişte muguri. Cum se spune la viţa de vie, cu doi cepi. Am revenit în toamnă, toată zona aceea arată superb. Erau ca nişte globuri.

Să observaţi cum se vede după această toaletare oraşul seara, când se aprind luminile.Se văd şi becurile de jos, se văd şi becurile de sus. Niciodată nu s-au văzut becurile de sus, tocmai datorită acestui coronament foarte mare. Aveam probleme foarte mari privind iluminatul pe Şoseaua Bucureşti din această cauză.

La mine acasă, a venit un specialist şi mi-a curăţat copacii fructiferi.Şi eu am rămas şocat, că i-a dezvelit de tot, i-a dezbrăcat. A lăsat nişte fire, nişte beţe. Asta însemna sănătate pentru copaci, viaţă mai lungă.
O să vedem în timp ce o să întâmple. În anii următori, vor arăta cum au fost.”

Explicaţiile oferite de către primarul Nicolae Barbu au ocolit însă răspunsul la o întrebare esenţială: de ce acum, în perioada în care pomii sunt intraţi în vegetaţie?
Nu trebuie să fii specialist în domeniu. Orice căutare simplă pe internet, o să ofere acelaşi răspuns: aceste lucrări trebuiau realizate în perioada de repaus vegetativ.
Nu ştim ce specifică autorizaţia de mediu deţinută de către primăria Giurgiu. Nici o Agenţie de mediu din ţară nu eliberează autorizaţie pentru astfel de lucrări, pentru arbori intraţi în vegetaţie.

În urmă cu câţiva ani, un caz asemănător s-a întâmplat în Bucureşti. A ieşit atunci un mare scandal.
Diana Culescu, peisagist, declară atunci că sunt două tipuri de toaletări, dar că ambele trebuie făcute doar de specialişti.

„Tăieri de formare – atunci când vrei să conduci într-un anumit fel coroana arborelui, cel mai elocvent exemplu fiind modul în care francezii taie platanii. Dar, pentru acest tip de tăiere se presupune că tu ai un cadastru verde, că deja eşti foarte sigur imaginea pe care vrei să o creezi.

Mă îndoiesc că muncitorii aceia supravegheaţi de la sol, în cel mai bun caz de un inginer horticol, au cea mai vagă idee de ce tăie o ramură şi nu alta. Din câte văd eu, le taie pe toate că să fie siguri. „

Părerile sunt împărţite în această problemă, poate este rău, sau poate este bine. Răspunsul îl vom afla în primăvara anului viitor.


Publicat  :  aprilie 2, 2015

Related Articles

2 comentarii

 1. Matache

  Nea Barbule pe unde te tot plimbi dumneata,sunt alte specii de pomi,nicidecum tei..Ti’ai batut joc de toti tei din oras…Asa te vom ciumpa’vi si noi la voturi…AMR 1 an…

 2. Boerescu Mihnea–consilier judetean

  Astazi, 02.04.2015 in urma unui articol aparut pe site-ul “Giurgiul pe surse” , o doamna a venit cu urmatoarea propunere : “daca sumele de bani solicitate de Biserica vor fi alocate prin taieri de la alte institutii ,sunt de acord cu pozitia domnului consilier!pana la urma oamenii au nevoie de sprijin financiar si acesti bani, daca exista , trebuie sa ajunga la ei si nu la interpusi,indiferent cine sunt acestia!” .
  Cred ca ideea este foarte buna , din moment ce exista 4 miliarde de lei, bani liberi in Consiliul Judetean , acesti bani ar trebui sa ajunga direct persoanelor nevoiase.
  De aceea, la un cuantum de aproximativ 1.000 ron /ajutor , aproximativ 400 familii din Giurgiu ar putea beneficia de acest sprijin . Deja ideea am impartasit-o si altor Consilieri Judeteni din toate partidele .
  Pana maine ii voi contacta pe toti si voi propune in plenul sedintei distribuirea acestor bani .
  Pentru a accesa aceste ajutoare procedura este urmatoarea: se depune la Registratura Consiliului Judetean o cerere scrisa de mana dar motivata, care sa contina cuantumul venitului pe persoana ( membru familie lunar) si nevoile medicale care fac ca acest venit sa fie insuficient . Toate acestea vor fi justificate de xerox-uri dupa documente ( bonuri de pensie sau salariu , adeverinte medicale, bilete de internare , retete , etc. etc ) .
  Subliniez ca acest demers este transpartinic , nu este meritul unui partid anume ci este dreptul dumneavoastra sa beneficiati de acesti bani.

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare