Te-ai mutat la tara? Iata CUM sa-ti faci o sera

1Din ce in ce mai multi oameni aleg sa locuiasca in mediul rural, unul dintre motivele principale fiind posibilitatea de a-si asigura prin forte proprii cel putin o parte din alimentele necesare traiului zilnic. Avantajul acestei activitati nu consta doar in economiile importante de bani ce pot fi realizate usor, ci si in calitatea ridicata a legumelor si, mai ales, prin producerea lor in mod bio.
Exista insa anumite probleme cum ar fi lipsa de experienta, dar si producerea acestor alimente pe o perioada mica de timp, mai exact in timpul verii. Un agricultor priceput poate insa sa depaseasca greutatile folosindu-se de cunostintele obtinute din reviste de specialitate, de pe internet sau de la profesionistii in domeniu.
Iata cateva sfaturi interesante pentru tine:
1. O recomandare a specialistilor pentru tine, un incepator in munca pamantului, este construirea unei sere ce-ti va maximiza sansele de succes si-ti va oferi posibilitatea de a produce legume si zarzavaturi pe tot parcursul anului, chiar si in sezonul rece. Avantajele acestui tip de constructie sunt numeroase: asigura o temperatura optima pentru plantele cultivate, fereste legumele de daunatori, de boli periculoase si de fenomenele naturale extreme etc.

2. O sera se deosebeste de un solar prin faptul ca are un sistem de incalzire si nu se bazeaza doar pe caldura oferita de soare. Una dintre cele mai usor de construit este cea care foloseste apa calda si o sursa de incalzire, cum ar fi lemnul, petrolul sau curentul electric. Instalatia trebuie sa fie construita din materiale durabile, cum ar fi tevile metalice laminate, asa ca intra pe Nicometaltub si gaseste tot ceea ce ai nevoie in acest sens.

3. In construirea unui sere trebuie sa tii cont, in primul rand, de suprafata necesara pentru hranirea familiei tale. Nu este indicat sa ridici o sera prea mare, pe care sa nu o poti lucra si pentru care sa cheltuiesti si o suma mare de bani. Sfatul ideal este ca suprafata ei sa fie de aproximativ 5 metri patrati de persoana, mai exact unei familii de 4 persoane ii este suficienta o sera de 20 de metri patrati.

4. Locul pe care alegi sa construiesti sera trebuie sa primeasca suficienta lumina naturala, sa il amplasezi intr-o zona ferita de apa sau de pericolul aparitiei inundatiilor si la adapost de vanturile puternice ce pot sa-l darame usor. Pamantul trebuie sa fie roditor, dar exista si o solutie la indemana oricui, acela de a fi adus din alta parte sau de a fi imbogatit cu ajutorul ingrasamintelor naturale sau chimice.

5. Materialele de constructie sunt, de asemenea, variate si trebuie sa cunosti mai ales doua dintre acestea, pe care specialistii ti le recomanda cu caldura. In primul rand, este sera acoperita cu folie transparenta de plastic, care are avantajul ca e usor de construit si necesita o investitie destul de mica (durabilitatea ei nu este mare, fiind necesara inlocuirea la cativa ani), iar in al doilea rand, exista sera acoperita cu policarbonat sau cu sticla (mai scumpa, dar mai durabila si mai eficienta).2

6. Trebuie sa ai grija ca din sera sa nu lipseasca apa atat de necesara legumelor cultivate aici. Ea poate fi adusa prin amenajarea unei instalatii de aductiune a apei, realizata din materiale trainice, asa ca gasesti produsele necesare pe site-ul https://www.nicometaltub.ro/produse/fitinguri-pentru-sudura. Debitul asigurat de aceasta instalatie va fi in concordanta cu necesarul udarii tuturor plantelor cultivate in interiorul serei pentru a nu aparea pericolul uscarii.

7. Aceasta constructie trebuie sa aiba si un sistem de ventilare prin folosirea caruia sa se asigure o temperatura potrivita atunci cand soarele incalzeste cel mai tare. Peste o anumita temperatura plantele sufera de caldura si au o productivitate scazuta sau se usuca si mor. In plus, apare inclusiv nevoia sa elimini umiditatea in exces care poate provoca boli plantelor prin folosirea acestui sistem de ventilatie.
In concluzie, agricultorii de weekend nu trebuie sa se sperie de provocarile ridicate de constructia si intretinerea unei sere. Daca vei tine cont de aceste sfaturi de mai sus, vei avea mereu la indemana legume gustoase si sanatoase, in plus vei avea si satisfactia ca acestea sunt crescute prin munca intregii familii si au o calitate superioara de necontestat (ai putea chiar sa incepi o afacere in acest domeniu).


Publicat  :  aprilie 1, 2018

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare