Cum a reuşit primarul Marin Carăţeanu sa-l facă invidios pe Meşterul Manole

Fratesti gradinita (2)

Dacă săptămâna trecută prezentam modul în care primăria Frăteşti a reuşit performanţa să cheltuiască aproximativ 5 miliarde de lei pentru un parc ce cuprinde 10 băncute şi 5 corcoduşi, astăzi vom dezvălui un alt record al aceleiaşi primăriii: un miliard de lei plătiţi pentru nişte fiare montate în curtea grădiniţei din comuna Frăteşti. Aceasta după ce a încheiat un contract în valoare de aproximativ 7 miliarde de lei, cu termen de finalizare 25 de zile, fapt care l-ar fi făcut invidios şi pe Meşterul Manole.

În noiembrie 2008, atunci când guvernul Tariceanu, în speranţa că va câştiga alegerile parlamentare, a alocat sume importante de bani în teritoriu, primăria Frăteşti a primit 8 miliarde de lei pentru reabilitarea şi introducerea de utilităţi în 5 unităţi de învăţământ: la şcolile generale din satele Remus, Frăteşti, Balanoia şi Cetatea precum şi la grădiniţa din satul Frăteşti.

După două săptămâni, fondurile sunt transferate de către primărie pentru construirea (nu reabilitarea) unei noi grădiniţe la Frăteşti. În paralel sunt desfăşurate însă şi contractele pentru reabilitarea şcolilor, adică un fel de a vinde de doua ori blana ursului din pădure, aceiaşi bani folosiţi pentru a încheia mai multe contracte.

În momentul în care este organizată licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de construcţie a noii grădiniţe, este introdus ca principal criteriu de departajare termenul de execuţie.
Marin Carăţeanu, primarul comunei Frăteşti, fiind un primar din partea PNL, bineînţeles că nu surprinde pe nimeni când contractul este câştigat de către firma SC.Construct Plus SRL, condusă de către Madalin Stan, fiul lui Vasile Stan, fostul trezorier al PNL Giurgiu.

Între primăria Frăteşti şi SC Construct Plus SRL este încheiat contractul cu nr. 16/24.11.2008, având ca obiect „Executarea şi finalizarea lucrărilor la grădiniţa-şcoala Frăteşti”, contract în valoare de 6 miliarde 640 de milioane de lei, termenul de finalizare stabilit prin contract fiind de 25 de zile de la emiterea ordinului de execuţie a lucrărilor. Un termen de execuţie imposibil de respectat.

Pentru a se pune probabil la adăpost, în contract este introdusă o clauză care încalcă legea. Este vorba despre o clauză de confidenţialitate, prin care nici una dintre cele două părţile contractante nu pote face cunoscut contractul sau orice prevedere a acesteia unei terţe părţi. Ca şi cum nu ar fi vorba despre o lucrare executată din bani publici.
Timpul trece, bineînţeles că nici nu se pune problema respectării termenului de finalizare de 25 de zile, pe locul unde ar fi trebuit să fie noua grădiniţă ridicându-se doar un schelet metalic.

În data de 22.07.2009, după 8 luni de la începerea lucrărilor, 25 de zile fiind doar povestea pentru atribuirea contractului, este semnat un proces de recepţie parţială a lucrărilor, prin care primăria Frăteşti se obliga să achite către SC Construct Plus suma de 900 de milioane de lei, pentru lucrările efectuate până atunci. Despre faptul că firma care a efectuat lucrările nu a respectat nici pe departe termenele din contract nu se vorbeşte nicăieri.

Atunci, în 2009, consilierii locali nu sunt de acord cu procesul verbal de recepţie, astfel că nici banii nu sunt plătiţi. Lucrările au fost sistate între timp, din tot proiectul rămânând un schelet metalic în curtea grădiniţei, obiectiv fără nici o utilizare. Primarul Marin Carăţeanu trebuia insa să găsească o modalitate pentru stingerea datoriei către Construct Plus. Şi a găsit-o tocmai anul acesta, când, la o rectificare de buget, a reuşit să păcălească consilierii locali să voteze achitarea banilor. Cum? Simplu, banii au fost prinşi la capitolul bugetar lucrări în continuare şi nu la datorii aşa cum ar fi fost normal.

Din tot acest proiect firma constructoare s-a ales cu banii, iar locuitorii din Frăteşti au rămas şi fără grădiniţă renovată ci doar cu nişte fiare fără de folos.


Publicat  :  iunie 24, 2014

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare