Bogaţii judeţului Giurgiu: Boier Spălatu ot Răsuceni

primar-Spalatu

Situată la extremitatea vestică a județului, pe malul drept al Câlniștei, la limită cu județul Teleorman, comuna Răsuceni este una dintre cele mai bogate comune din judeţul Giurgiu în resurse naturale.
Pământul este de calitate, cernoziomul cambic, cel mai fertil tip de sol din țară , numeroase bălţi se află pe raza comunei, iar pădurile de aici adăpostesc vânat din belşug.
Comuna Răsuceni are în componența actuală patru sate: Răsuceni, Carapancea, Satu Nou (Coreea) și Cucuruzu. O comună bogată, cu oameni săraci, cea mai săracă localitate din judeţ.
Pot fi multe explicaţii pentru starea actuală în care se află oamenii din Răsuceni, evidenţa este însă clară. Câteva familii, care s-au aflat şi se află la conducerea administrativă a comunei, au acaparat toate resursele naturale: teren arabil, bălţi, comerţ, lucrări publice.
Au reuşit, sub o formă legală, să transforme oamenii simpli din Răsuceni în adevăraţi iobagi ai zilelor noastre. Locuitorii din Răsuceni îşi duc existenţa de pe o zi pe alta, aşteptând mila şi bunăvoinţa noilor boieri din comună.Florin Mares
De departe, fraţii Marin şi Florin Mareş (viceprimarul comunei), sunt cei mai puternici şi bogaţi oameni din comună. Fraţii Mareş sunt cei care decid primarul localităţii. Au în proprietate aproximativ 20% din suprafaţa arabilă a comunei şi (cel puţin) una dintre bălţile din Răsuceni. Sunt, probabil, cei mai mari proprietari de teren arabil din judeţul Giurgiu. Vom avea un articol separat despre afacerile familiei Mareş.

Sprijinit de către familia Mareş, în anul 2012, Costel Spălatu devine primar al comunei Răsuceni. Viceprimar al comunei este desemnat Florin Mareş. Este doar o schimbare de primar, funcţia de vice este rezervată familiei Mareş, fratele acestuia, Marin, fiind viceprimarul fostului primar, Petre Panait. La începutul mandatului, Costel Spălatu era un mic fermier. Cu timpul, afacerile familiei au prosperat. Între timp, a ajuns să aibă aproximativ 700 de ha de teren agricol. La fel de prospere au devenit şi afacerile numeroşilor fini ai familiei Spălatu.

SufragiuPreferat este Alin Sufragiu, zis Motorină.
Pe numele soţiei, ori în asociere cu familiile finilor, primarul Costel Spălatu controlează mai multe societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în comuna Răsuceni.
SC Agro Jeni SRL, condusă de către soţia primarului Spălatu, activează în domeniul agriculturii. În anul 2020, Agro Jeni SRL a raportat o cifră de afaceri de 1.301.191 lei, cu un profit de 113.979 lei și un număr de 1 angajați.
Familia primarului din Răsuceni este asociată şi în SC AGRICOLA PROGRESUL RĂSUCENI S.R.L (fost S.A). Domeniul de activitate este Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase. In anul 2020, firma a avut o cifră netă de afaceri de 2.266.380 lei şi un profit de 53.135 lei şi 2 angajaţi.
Prin SC.AGRO MARYJAN SRL, familia Spălatu controlează şi fostul bufet din comuna Răsuceni.
Prin intermediul finului ” Motorină „, primarul comunei Răsuceni a reuşit să aibă o parte şi din una dintre bălţile comunei: Chiţa 1, printr-o licitaţie între prieteni, organizată în 2018, în noapte de Sfântul Nicolae.
(Va urma)


Publicat  :  iunie 22, 2021

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare