Vechi şi nou – Căluşul şi Drăgaica renasc în Găujani

calus 1

Un nou proiect marca Asociatia Avatar, în parteneriat cu vechii noștri colaboratori de la Asociatia Datini Educatie Cultura-Gaujani!
Din februarie până în iulie vom întoarce pe toate fețele obiceiul Călușului și cel al Drăgaicei/Sânzienele din zona Vlașca.
Folosind elemente ce țin de cultură, copiilor li se va educa aplecarea spre cultură, tradiții, obiceiuri, pe care le pot transmite si folosi în viața lor pe mai departe si pentru a duce spre generațiile următoare elemente identitare românești.
Adevărata valoare a anumitor obiceiuri, semnificația lor, etapele de desfășurare concrete nu ne mai sunt nici noua foarte bine-cunoscute, rămânând undeva în negura timpurilor trecute. Astfel că, atunci când există persoane care pot contribui la păstrarea și perpetuarea unora dintre aceste obiceiuri, avem datoria morală de a le face loc în istoria locală și națională.
În iunie, vă așteptăm la Festivalul Verii Vlăscene!calus 2
În perioada 23-25 iunie 2024 vom realiza mai multe evenimente reunite sub numele de Festivalul Verii Vlăscene, care vor cuprinde:
– Jocul Călușului în cele 3 sate ale comunei Găujani: Găujani, Cetățuia și Pietrișu
– Jocul Drăgaicei în cele 3 sate ale comunei Găujani: Găujani, Cetățuia și Pietrișu
– Participarea la Festivalul ”Călușul ca pe Vlașca” de la Giurgiu
Până atunci vă lăsăm câteva imagini din arhiva locală
Nerăbdarea ne face să ne dorim să îi vedem cât mai repede și pe cei 15 băieți din proiect îmbrăcați cu costumele lor noi, dar ne domolim și ne apucăm de dansat întâi.
Proiect derulat de Asociația Asociatia Avatar în parteneriat cu Asociația Datini Educație Cultură Găujani și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN


Publicat  :  martie 8, 2024

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare