USR: Cerem PSD și PNL sesiune extraordinară pentru corectarea legii pensiilor. Altfel, sute de mii de români vor pierde bani din pensie

USR-sigla-750x350

USR cere liderilor PSD și PNL să accepte convocarea unei sesiuni extraordinare în care să fie dezbătut și votat de urgență proiectul depus de parlamentarii USR Oana Țoiu, Radu Miruță și Irineu Darău, proiect care repară aberația din noua lege PSD-PNL a pensiilor. Dacă această aberație nu va fi corectată în timp util, cei care au muncit în condiții grele de muncă și care au contribuit mai mult pe perioada vieții active vor fi sancționați, de la 1 septembrie, cu tăierea unei părți consistente a pensiei.
„ Auzim peste tot, mai ales la televizor, cum noua lege a pensiilor ar crește pensiile. Este o minciună. Poate cresc pensiile speciale pe spatelor celor care au lucrat în condiții cu adevărat speciale. Un exemplu concret: un om care a lucrat 33 de ani în minerit și a adunat 63 de puncte are acum, pe legea veche, o pensie de 7.220 lei. Pe noua lege a pensiilor, cea a PSD-PNL, cu toate punctele de stabilitate, va ajunge la 5.487 de lei. Adică, mai puțin cu 1.732 de lei. Este o nedreptate strigătoare la cer să bagi mâna în buzunarul celor care au muncit în condiții speciale”, precizează deputatul USR Radu Miruță.

USR a avertizat că, după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor și după recalculare, între 100.000 și 200.000 de români care au lucrat în condiții deosebite și speciale – în energie, metalurgie și industrii grele – vor pierde bani din pensie, chiar și peste 1.700 de lei. De reținut că aceștia au avut contribuții mai mari în fiecare lună la sistemul de pensii tocmai ca să aibă garanția unei vârste reduse de pensionare și a unei pensii decente.

Afectați, după același model, sunt și cei care lucrează acum în condiții deosebite și speciale, care nu vor mai beneficia de reducerea vârstei de pensionare și de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată.

„Proiectul depus de noi își propune să repare nedreptatea care va fi făcută românilor care au lucrat peste 20 de ani în condiții grele de muncă – grupa I, grupa II, redenumite drept condiții speciale și condiții deosebite de muncă. Sunt acei pensionari ai României care au ținut în spate industria și lor, de la 1 septembrie, pe noua lege a pensiilor, le vor fi recalculate pensii mai mici. Cu cât au stat mai mult în activitate și au o vechime mai mare, cu atât vor fi mai afectați”, declară deputata USR Oana Țoiu, membră a Comisiei de muncă din Camera Deputaților.

Cerem PSD și PNL să adopte de urgență proiectul USR, depus pe 27 mai, care modifică Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii în sensul recunoașterii condițiilor deosebite și speciale de muncă pentru angajații ale căror condiții de muncă nu au fost normalizate. Proiectul USR a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, dar nici măcar nu a fost dezbătut în comisiile din Senat.

„Sunt mai multe categorii de oameni care au lucrat în condiții grele și riscante și care vor avea de suferit de la 1 septembrie, pentru că PSD și PNL vor să mărească turta bugetară pe care o împart specialilor lor, în loc să ofere pensii decente celor ce au lucrat toată viața în condiții deosebite. În județul Brașov, de exemplu, avem oameni care au lucrat în domeniul nuclear și care vor pierde bani la pensie. Între timp, proiectul USR zace în sertare. De două săptămâni, Comisia pentru muncă din Senat șomează, deși avem de rezolvat probleme importante pentru români, asupra cărora am avertizat înainte să fie adoptată pe repede-înainte legea PSD-PNL a pensiilor”, arată senatorul USR Irineu Darău.


Publicat  :  iunie 25, 2024

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare