Preţul pierderii alegerilor de către liberalii giurgiuveni: revenirea la guvernare!

???????????????????????????????

Alegerile europarlamentare de duminică au fost unele ciudate, deoarece cei care influenţează direct scorul electoral – şi vorbim aici despre lideri de filiale locale, primari, vice primari, preşedinţi de Consilii Judeţene – şi-au urmărit în primul rând propriile scopuri şi mai puţin pe cele ale partidului. Interesele directe sunt fie o sumă de bani mai mare la următoarea rectificare bugetară, fie diferite lucrări de investiţii prin fonduri de la buget sau, cum a fost cazul PNL-ului, poziţionarea pentru viitor: în opoziţie sau la putere.

Revenind la PNL, rezultatul mult sub aşteptări a fost determinat şi de lupta surdă între cei care şi-au dorit să provoace o schimbare a lui Crin Antonescu şi o revenire la proiectul USL, şi între din ce în ce mai puţinii susţinători ai actualului preşedinte.

La momentul în care scriu aceste rânduri nu cunosc încă rezultatele de la Giurgiu. În judeţ, se pare că PSD-ul a trecut de 60%, iar în municipiu are puţin peste 50%. O victorie zdrobitoare, determinată şi de non-combatul electoral al preşedintelui PNL Vasile Mustăţea. Am văzut câteva campanii electorale, este prima dată însă când, un partid aflat la putere pe plan local, nu are bannere şi afişe nici în localităţile conduse de primari liberali.

Sâmbătă, cu o zi înainte de vot, Vasile Mustatea a vizitat mai mulţi primari PNL, vorbind cu aceştia despre o refacere a alianţei USL şi aproape deloc despre alegerile de a doua zi. De fapt, acesta este şi unul dintre secretele rezultatelor foarte slabe înregistrate de PNL în judeţul Giurgiu. Dorinţa majorităţii membrilor filialei locale de a reveni la guvernare, într-un PNL condus de Călin Popescu Tăriceanu, lucru care se va şi întâmpla în zilele următoare.

În momentul în care a decis să participe la acest joc, Vasile Mustăţea şi-a asumat şi riscul pierderii conducerii organizaţiei judeţene. I s-au dat asigurări că va păstra preşedinţia Consiliului Judeţean. În locul său, până la viitoarele alegeri, va fi numit Dumitru Beianu. Acesta urmează a fi şi candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean la alegerile din anul 2016. Cel mai probabil, în tandem cu actualul deputat PSD Nicolae Florian, care va candida la primărie.

Cu toate că a câştigat zdrobitor alegerile la Giurgiu şi în PSD se aşteaptă schimbări majore, stabilite în cadrul înţelegerii de reface a USL-ului. Despre acest subiect vom vorbi însă altădată.

mustataea

niculae-badalau


Publicat  :  mai 26, 2014

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare