Preşedintele PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina: În aceste vremuri, sunt esenţiale echitatea şi echilibrul între taxarea muncii şi cea a capitalului! În acest sens, PSD susţine că se impune o ajustare a Codului Fiscal!

Marian Mina- camera 2

Pachetul de măsuri este în faza de definitivare, însă din perspectiva noastră, sunt esenţiale următoarele coordonate:
Nu vor fi taxe noi pentru veniturile salariale.
Pensiile speciale se impozitează progresiv; cu cât sunt mai mari cu atât procentul și impozitului plătit cresc.
Veniturile bugetarilor care depășesc salariul președintelui ţării se impozitează progresiv; cu cât e mai mare salariul cu atât procentul aplicat și impozitul plătit cresc.
În această perioadă de crize multiple majore se instituie, temporar, o taxă de solidaritate, aplicată companiilor mari cu cifră de afaceri ce depășește 100 de milioane de euro; e nefiresc ca taxarea acestora/sumele efectiv încasate de stat să reprezinte un procent insignificant , între 0,3 și 0,8%, din cifra lor de afaceri.
Nu se mai acordă/extind facilități fiscale nici la nivel de salariați, nici la nivel de companii.
Se realizează o ajustare/echilibrare între impozitarea muncii și cea a capitalului. Acum munca e mult mai consistent impozitată/taxată decât capitalul.
Se ajustează impozitarea proprietăților pentru a reflecta realitățile din piață.
Sistemul impozitării progresive a veniturilor se va aplica doar din momentul în care ANAF va opera cu un soft performant ( care e în curs de achiziție/implementare) care să elimine birocrația și să declarațiile fiscale stufoase.
Termenul limită pentru adoptarea pachetului de măsuri fiscale este finalul lunii iunie, cu aplicabilitate de la 1 Ianuarie 2023.


Publicat  :  iunie 8, 2022

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare