Preşedintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu: Sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue fără a afecta fermierii români!

grau

Comisia Europeană va lua măsuri pentru sprijinirea fermierilor europeni în cazul creșterii importurilor la anumite produse din Ucraina, potrivit acordului dintre Consiliul UE și Parlamentul European privind prelungirea cu un an a liberalizării comerțului dintre Uniunea Europeană și Ucraina.
După ce Parlamentul European a aprobat amendamentele în sprijinul fermierilor, pe care le-am depus, împreună cu Daniel Buda și Iuliu Winkler, acestea au suferit modificări, în urma dezbaterilor dintre negociatorii Consiliului și Parlamentului European.
Parlamentul European a aprobat propunerea noastră privind extinderea măsurilor de salvgardare și la alte produse sensibile, precum cerealele și mierea. În amendamentul votat de Parlament, în anii de referință fusese inclus, pe lângă 2022 și 2023, și 2021, an anterior războiului declanșat de Rusia în Ucraina și a liberalizării comerțului cu Ucraina.
Acordul dintre Parlament și Consiliu prevede extinderea domeniului de aplicare al mecanismului automat de salvgardare la alte patru produse – ovăz, porumb, crupe și miere, care se adaugă celor propuse de Comisie – păsări de curte, ouă și zahăr. Mecanismul automat de salvgardare va obliga Comisia să reintroducă contingente tarifare dacă importurile la aceste produse depășesc media aritmetică a cantităților importate doar în 2022 și 2023.
În privința grâului, pe care noi l-am inclus în măsurile de salvgardare, acordul prevede angajamentul Comisiei de a monitoriza mai bine importurile de grâu și de alte cereale și de a utiliza instrumentele de care dispune în cazul unor perturbări ale pieței. PPE susține în continuare că grâul ar fi trebuit să fie inclus printre produsele pentru care se pot aplica măsurile de salvgardare.
Perioada de declanșare a frânei de urgență a fost redusă de la 21 de zile la 14 zile, așa cum am propus în Parlamentul European. Declanșarea frânei de urgență presupune activarea rapidă a unor măsuri de protecție comercială sau a unor restricții la import pentru a contracara efectele negative asupra pieței cauzate de un flux neașteptat sau excesiv de produse provenite din Ucraina.


Publicat  :  martie 21, 2024

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare