Preşedintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu: Întreprinderile din România, ajutor de 1,5 miliarde de euro de la UE

306652001_507895704479785_4912800048632272471_n

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor pentru România prin care se va acorda o compensație parțială întreprinderilor mari consumatoare de energie confruntate cu o creștere a prețurilor la energie electrică.
Aceste creșteri rezultă din costurile indirecte ale emisiilor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii.
Schema a fost inițiată de Guvernul Nicolae Ciucă și are un buget total estimat de 1,5 miliarde de euro. Schema va acoperi o parte din prețurile mai ridicate la energie electrică rezultate din impactul prețurilor carbonului asupra costurilor de producere a energiei electrice suportate în perioada 2021-2030.
În data de 10 februarie, Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat Memorandumul pentru inițierea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele și subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice.
Obiectivul măsurii este reducerea riscului de „relocare a emisiilor de dioxid de carbon”, situație în care întreprinderile își mută producția în țări din afara UE. Aceste țări au politici mai relaxate în ceea ce privește schimbările climatice, ceea ce duce la sporirea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial.
De această măsură vor beneficia întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.
Compensația va fi acordată întreprinderilor eligibile sub forma unei rambursări parțiale a costurilor indirecte ale emisiilor suportate în anul precedent, plata finală urmând să fie efectuată în 2031. Valoarea maximă a ajutorului va fi egală cu 75 % din costurile indirecte ale emisiilor suportate.
Pentru a putea beneficia de compensație, beneficiarii trebuie să respecte una dintre aceste obligații în termen de trei ani de la acordarea ajutorului:
« să pună în aplicare anumite recomandări formulate în urma auditului energetic;
« să acopere cel puțin 30 % din consumul lor de energie electrică din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon, prin instalații de producere a energiei din surse regenerabile de la fața locului sau din aproprierea sitului, prin contracte de achiziție de energie electrică fără emisii de dioxid de carbon sau prin garanții de origine;
« să investească cel puțin 50 % din valoarea ajutorului în proiecte care conduc la reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale instalațiilor lor.


Publicat  :  septembrie 12, 2022

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare