Patronul firmei ce asigură salubritatea în municipiul Giurgiu a fost arestat de către DNA!

Gheorghe Văsîi alaturi de fostul sef al Politiei Romane,Dan Fatuloiu | sursa foto: ziaruldeinvestigatii.ro

Gheorghe Văsîi alaturi de fostul sef al Politiei Romane,Dan Fatuloiu | sursa foto: ziaruldeinvestigatii.ro

În plină campanie electorală dintre cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidenţiale a fost trecută cu vederea o ştire importantă pentru toţi cei locuiesc în Giurgiu: în dosarul în care a fost arestat primarul de la Piteşti, Tudor Pendiuc, a fost reţinut de către DNA şi Gheorghe Văsîi patronul SC Financiar Urban SRL, firma ce operează serviciul de salubritate în municipiul Giurgiu.
Gheorghe Văsîi, reprezentant al societăţilor Girexim Universal SA, o altă societate controlată de către acesta, implicată în tergiversarea punerii în funcţiune a Gropii ecologice de gunoi de la Frăteşti, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, prin care bugetul primăriei Piteşti a fost prejudiciat cu aproximativ 5 milioane de euro.

Anul 2012: Gheorghe Văsîi intra pe piaţa „gunoaielor ” în judeţul Giurgiu.
Între anii 1965-1980, Italia a avut una dintre cele mai spectaculoase creşteri economice din Europa. În momentul în care a început lupta împotriva mafiei şi corupţiei, s-a constatat că această creştere este datorată în mare parte Mafiei. Majoritatea banilor publici, ce erau investiţi în construcţii şi dezvoltarea infrastructurii, ajungeau la firme controlate de către Mafie. O altă zonă, cu mulţi bani, asiguraţi de către municipalităţi, un fel de „taxa de habitat”, era concesionarea serviciilor de salubritate, către firme aparţinând unor persoane ce făceau parte din mafia italiană. După acesta scandal, au fost arestaţi mai mulţi primari, miniştri şi prim-miniştrii italieni.

GROAPA ECOLOGICA
Trecând peste acest preambul, în 15 februarie 2012, pe când primar era încă Lucian Iliescu, iar liberalii aveau majoritatea în consiliul local, este concesionat, prin contractul nr. 2.490, serviciul de salubritate pentru municipiul Giurgiu către firmă din Piteşti SC Financiar Urban SRL, societate ce are pe administrator pe Gheorghe Văsîi. La începutul anului 2012, Gheorghe Văsîi, printr-o altă firmă a sa, Girexim Universal SĂ Piteşti, s-a înscris şi la licitaţia pentru concesionarea operării la Groapa de gunoi de la Frăţeşti. Concluzia este una foarte simplă, acesta urmarea, aşa cum a făcut şi în alte judeţe, să preia serviciul de salubritate în tot judeţul Giurgiu.
La nivel de municipiu Giurgiu a câştigat şi a devenit unicul operator, pentru o perioadă de doi ani. Durata contractului a fost apoi prelungită succesiv prin acte adiţionale aprobate de către consilierii locali. Ce a adus nou pentru giurgiuveni concesionarea serviciului de salubritate?
Sunt folosite aceleaşi tractoare vechi din vremea ADP-ului, sunt doar mai puţini angajaţi şi bani platii mai mulţi de către cetăţeni, bani ce au intrat în buzunarul lui Gheorghe Vasii.

Cum o invetitie de aproape 28 de milioane de euro este blocată de mai bine de doi ani!

În data de 24.01.2012, la Consiliul Judeţean Giurgiu a avut loc deschiderea ofertelor a celor trei firme (Girexim Universal SĂ Piteşti, Eco Sud SRL Bucureşti şi Iridex Group Import Export SRL Bucureşti), care se înscriseseră la licitaţia publică deschisă pentru atribuirea contractului de concesionare “Servicii de operare a Centrului de Management Integrat a Deşeurilor în judeţul Giurgiu” în valoare de 114 225 136 de lei, adică circa 28 de milioane de euro.
Firma câştigătoare a fost desemnată Iridex Grup. Nemulţumit de rezultatul licitaţiei, Gheorghe Văsîi, prin Girexim Universal SĂ Piteşti,face plângere penală la DNA, împotriva lui Dumitru Beianu, cel care era preşedinte al Consiliului judeţean în accea perioadă, denunt ce rămâne fără nici un rezultat.
În acelaşi timp, cele două firme perdante, Girexim Universal SĂ Piteşti şi Eco Sud SRL Bucureşti, contesta rezultatul licitaţiei la CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR. Toată nebunia, este judecată de către Curtea de Apel Bucureşti, care, în cele din urmă, da câştig firmei Eco Sud Bucureşti.

Intrat-o preluare din presa centrala, arătăm ca în jurul acestei firme sunt suspiciuni serioase de legături cu persoane ce fac parte din mafia italiană:” Acţionarii din acte ai Eco Sud sunt simple paravane pentru un om de afaceri apropiat PDL-ului, este vorba despre Ninel Caval, prieten apropiat cu şi partener de afaceri cu mai mulţi cetăţeni italieni, bănuiţi că ar face parte din mafia italiană: Printre partenerii lui Nicolae Ninel Caval se număra mai mulţi oameni de afaceri din Italia. Astfel, în firma de construcţii AZ Global SRL, acţionar este italianul Domenico Volturo, cu 42% din acţiuni, alături de Ninel Caval, cu 42%, de sora Irenei Marcu, Elena Ilie, care deţine şi ea 8% din acţiuni şi de firma Eco Sud SRL, care deţine tot 8%.
Un alt italian, partener al Irenei Marcu, este Gualtiero Bosio, care controlează firma de agricultură Consorţiul Agroindustrial SRL, prin cele 51% din acţiuni pe care le deţine. În această firmă, Bosio îi are parteneri pe Irena Marcu, cu 26% din acţiunile firmei şi pe un anume Constantin Bercaru, care deţine şi el 23% din acţiuni.
Acelaşi Gualtiero Bosio este partener direct şi cu Ninel Caval în firma de imobiliare C.I.B.I.T SRL. Aici, Bosio deţine 50% din acţiuni, iar amicul lui Videanu aproape 17% din acţiuni. Prietenul lui Videanu a încercat de altfel să profite, prin intermediul surorilor Marcu, de pe urma acestor relaţii. Concret, Eco Sud a fost aproape de a încasa bani frumoşi în urma crizei gunoaielor din Napoli, existând posibilitatea ca deşeurile să fie aduse în România şi depozitate la groapa de gunoi de la Vidră.
FOTO_nÎn prezent, ştirea conform căreia oraşul Neapole, din sudul Italiei, se confruntă din nou cu o criză a gunoaielor, aduce iarăşi în discuţie posibilitatea ca acestea să fie transportate în România.” -sursa, ziarul “Ziua”.
În urmă cu un an, Eco Sud a semnat contractul de administrare cu Consiliul judeţean Giurgiu, nimic nu s-a schimbat între timp.
Este un subiect mult prea important şi complex pentru a putea fi cuprins într-un sigur material, cu siguranţă vom reveni cu noi amănunte asupra lui.

Cristina Rotaru
Claudiu Cimpoeru


Publicat  :  noiembrie 26, 2014

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare