Palatul Udrişte Năsturel este scos la vânzare

15032860_10205824859980334_5168095635290139906_n

” Palatul de Piatră“ Udrişte Năsturel, de la Herăşti, judeţul Giurgiu, singurul monument de arhitectură civilă românească din secolul XVII, ridicat în întregime din piatră, este scos la licitaţie pentru 1.800.000 de euro la Artmark Historical Estate, conform Artmark şi News.ro.
Palatul din Herăşti, cunoscut şi sub numele de ”Casa de piatră”, este amplasat pe un platou din apropierea râului Argeş. Este situat la 30 de kilometri faţă de Bucureşti şi 15 faţă de Dunăre. Palatul a fost construit la începutul secolului al XVII-lea din iniţiativa boierului Udrişte Năsturel, cărturar vestit în epocă şi cumnat al domnitorului Matei Basarab. Clădirea, construită integral din piatră, a fost gândită ca reşedinţă de vară pentru cărturar şi fratele său, Cazan, planul clădirii reflectând acest aspect.
În secolul al XIX-lea, domeniul ajunge în proprietatea lui Miloş Obrenovici, principele Serbiei, care adaugă anumite elemente construcţiei, printre care un turn ce se va pierde în urma incendiului din 1931. În ultimii ani, ansamblul s-a aflat în administrarea Muzeului Ţăranului Român, care dorea ca acesta să găzduiască un muzeu al boierului român, iniţiativă ce nu s-a materializat niciodată. În tot acest timp, clădirea a găzduit expoziţii de artă tradiţională. Recent, proprietatea a fost retrocedată.
Domeniul de la Herăşti se întinde pe 3,79 de hectare, suprafaţa construită este de 680 metri pătraţi, clădirea având şapte camere. Construită la 1835, Casa Stolojan, anexă, este monument istoric de clasă B, 468 mp, P+1E. Casa administratorului, ridicată la 1850, este o altă anexă, monument istoric de clasă B, 166 mp, P. Palatul are şi alte anexe de 126 mp. Palatul de Piatră – Udrişte Năsturel din Hereşti este un obiectiv arhitectural unic în spaţiul arhitectural civil românesc, fiind, atât prin vechime, cât şi prin specificităţi, un edificiu indispensabil istorie arhitecturii româneşti (din Ev Mediu până astăzi).
Numele complexului şi al întregii moşii ne îndreaptă către una dintre cele mai importante familii de boieri şi dregători din spaţiul românesc începând cu secolul al XVI-lea – Năsturel Herescu. În anii ’70 domeniul a intrat în administrarea Muzeului Ţăranului Român (Muzeul de Arte şi Tradiţii Populare atunci), devenind Muzeu al Lemnului şi Feronăriei

Sursa:


Publicat  :  noiembrie 10, 2016

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare