O căruţă a devenit subiect de dispută între două instituţii giurgiuvene

car- sectie etnografie muzeul judetean

La parterul clădirii care găzduieşte Prefectura şi Consiliul Judeţean Giurgiu se află Secţia de Etnografie a Muzeului judeţean „Teohari Antonescu”.
Obiectele de patrimoniu aflate aici provin de la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară al Câmpiei Dunării, găzduit, mai bine de trei decenii, de conacul în stil brâncovenesc din comuna Floreşti – Stoeneşti.
Chiar în holul clădirii este expus un car, specific zonei Vlaşca, cu o vechime de peste 100 de ani. Tocmai acest obiect de patrimoniu a intrat în „atenţia” Direcției Judeţene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Giurgiu, care ar dori să-l ” vopsească frumos” şi să-l expună în curtea instituţiei.
Printr-o adresă, pe două rânduri, ” Direcția Județeana pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Giurgiu” solicită conducerii Consiliului Judeţean să le facă cadou căruţa din holul clădiri. Cităm, aproximativ: ” Prin prezenta, Direcţia Județeana pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Giurgiu vă adresează rugăminte să ne daţi carul (căruţa).. pentru a fi amplasat în curtea instituţiei noastre”.
Specialiştii Muzeului judeţean, instituţie care are pe inventar căruţa solicitată, nici nu vor să discute o asemenea doleanţă.
” Acesta piesa de patrimoniu este unicat prin modul în care a fost conservată şi au fost păstrate toate elementele specifice zonei Vlaşca. Cum se poate gândi cineva să o amplaseze în aer liber?! Sunt reglementări foarte clare despre modul în care pot fi expuse obiectele de patrimoniu”.


Publicat  :  aprilie 19, 2022

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare