Numărul cererilor depuse de medici pentru a profesa în afara ţării a scăzut aproape la jumătate

medici-operatie

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat , în cadrul unei conferinte de presă , că numărul cererilor depuse de medici pentru a profesa în afara ţării a scăzut aproape la jumătate, potrivit unor date centralizate până în luna august şi că a crescut numărul solicitărilor de a reveni în România.
„Există nişte date parţiale, pentru că noi am cerut un audit al Curţii de Conturi pe această zonă şi s-au prelucrat nişte date statistice până în luna august. Numărul cererile depuse de medici pentru a pleca în străinătate a scăzut cu aproximativ 45-50%. Există, în schimb, foarte multe solicitări pentru a se întoarce în România“, a declarat ministrul sanatatii.
Sorina Pintea a vorbit despre intenţia ministerului pe care îl conduce de a organiza concursurile pentru posturile de medici la nivel naţional, astfel încât să existe o repartizare echitabilă pe întreg teritoriul ţării.
„Din păcate, Ministerul Sănătăţii nu poate să controleze numărul de posturi pe care spitalele le scot la concurs. Practic, repartizarea zonală a medicilor este cumva inechitabilă. Centrele universitare, oraşele mari sunt supraaglomerate, în timp ce oraşele mici, zona rurală duc lipsă de medici. Vom încerca să realizăm o centralizare a posturilor, astfel încât să putem organiza la nivel naţional aceste concursuri, să putem repartiza echitabil pe tot teritoriul ţării“, a explicat Pintea.
Ministrul a dat ca exemplu situaţia medicilor de familie din mediul rural, spunând că aproximativ 700 de astfel de cabinete sunt neacoperite.


Publicat  :  noiembrie 26, 2018

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare