Muzeul județean ”Teohari Antonescu”: Nicolae Bălănescu, director-proprietar de ziare

1 muzeu

Muzeul județean ”Teohari Antonescu” a aniversat împlinirea a 155 de ani de la nașterea avocatului Nicolae Bălănescu (1866-1945) prin realizarea unei microexpoziții tematice, care evidențiază o parte mai puțin cunoscută din activitatea personalității omagiate. În lipsa unui vernisaj, cauzată de pandemia COVID-19, inaugurarea etalării a avut loc în prezența exclusivă a specialiștilor.
Intitulată ”Nicolae Bălănescu, director-proprietar de ziare (155 de ani de la nașterea sa)” expoziția a reunit bunuri culturale cu valoare memorială deosebită pentru istoria locală, mare parte dintre acestea cu titlu de ”unicat”, aflate în colecțiile specializate ale Muzeului.
Dintre tipăriturile de epocă expuse atrag atenția exemplare originale din ziarele Presa liberă (1893), Presa (1904) și Lupta nouă (1913), înființate și conduse de Nicolae Bălănescu în orașul său natal. În paginile publicațiilor respective, alăturat informațiilor de interes local, se regăsesc scrieri politice și creații literare semnate de directorul-proprietar al gazetei, cunoscut drept unul dintre oratorii cei mai talentați din Parlamentul de atunci al României. Periodicele sunt însoțite de volumul Lumină și naționalism (București, 1926), tipărit în seria ”Biblioteca pentru toți”, care cuprinde și preluări ale unor scrieri semnate de Nicolae Bălănescu în Lupta nouă din 1912.
Singura fotografie originală din expoziție redă chipul avocatului omagiat, surprins la o vârstă apropiată anului când acesta a creat cel de-al treilea ziar al său.
Exponatele de epocă sunt însoțite de volumul Ateneul, publicație finalizată de Muzeu în anul 2018, în cinstea Centenarului, dar tipărită în 2019, cu tiraj redus, din lipsa unor fonduri financiare corespunzătoare. Cartea cuprinde, în primul său capitol, un studiu semnat de muzeografii Mircea Alexa și Emil Păunescu, referitor la ziarele înființate și conduse la Giurgiu de către Nicolae Bălănescu. Prezenți la deschiderea expoziției, cei doi specialiști, împreună cu arhivistul dr. Ion Bălan, au comentat informații mai puțin cunoscute despre preocupările jurnalistice ale celui omagiat.
Realizată de secția de istorie memorială a Muzeului, expoziția poate fi vizionată de public în programul zilnic al instituției, până la data de 14 martie 2021.


Publicat  :  februarie 16, 2021

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare