La Prundu nu este pestă porcină! Corbea a făcut din comună ” unitate militară de maximă securitate”

Ferma porci 1

Apariţia în spaţiul public a informaţiei că există suspiciuni de pestă porcină africană într-o gospodărie din comuna Prundu a stârnit îngrijorare printre locuitori. Între timp, rezultatele de la analiza probei prelevate în data de 23.10.2018, au infirmat existența virusului. Proprietarul şi-a îndopat animalul cu prea multă lucernă.
În judeţul Giurgiu sunt la ora actuală 13 complexe de creşterea a porcilor ce sunt autorizate de către DSV. Două dintre acestea, cele mai performante, se află în comuna Prundu şi aparţin familiei Corbea.
În cele două ferme comerciale nu a existat vreo suspiciune de pestă porcină africană. Măsurile de securitate, luate cu caracter preventiv, vor proteja cu siguranţă exploataţiile de acest virus.
Odată cu apariţia virusului pestei porcine africane în zonă, fermele au devenit ” zonă militară” de maximă siguranţă.
Joi, 25 octombrie, ora 13:30… i-am solicitat lui Adrian Corbea, reprezentantul firmelor, acceptul de a realiza câteva fotografii în incinta celor două ferme. După multe momente de ezitare ne-a spus: „Nu cred că este posibil, dar încercaţi. Acum câteva zile am vrut şi eu să intru în fermă, dar am fost refuzat de către angajaţi.”
Am încercat, însoţiţi fiind de către Ionuţ, inginer şi director al fermelor. Şi Ionuţ, la fel de reţinut: „Nu cred că vom fi lăsaţi să intrăm „.
Nu ni s-a permis accesul. La poartă am predat aparatul de fotografiat responsabilului de fermă, a mers, a fotografiat. ” Să nu fie cu supărare, dar trebuie să mă aşteptaţi puţin. Trebuie să îmi fac un duş înainte să intru în hală”, ne spune Marian.
Măsurile de securitate sunt extreme. În incinta exploataţiilor nu intră decât angajaţii, după ce îşi fac duş şi îşi schimbă hainele, ” Nici când am fost copil, nu am fost îmbăiat de către mama de atâtea ori. Am rămas şi fără păr în cap de la atâta spălat”, ne declară unul dintre angajaţi. Este militărie extremă, singura soluţie pentru a proteja fermele de apariţia virusului.Ferma Porci prundu 2
Adrian Corbea ne explică şi care este adevărul despre informaţia falsă că una dintre ferme ar fi fost depopulată:
„În spaţiul public a apărut o informaţie răuvoitoare, conform căreia una dintre ferme a fost depopulată, este eronată.
Cele două ferme găzduiesc pe un ciclu de creştere aproximativ 6 mii de capete. Pentru faptul că au ajuns la maturitatea optimă de valorificare, 4 mii de porci au fost vânduţi. Vor fi comercializaţi şi restul de porci pe care îi mai avem, când ajung la greutatea planificată. Apoi reluăm ciclu de producţie, aşa stau lucrurile în orice exploataţie de suine.
Cei care sunt „îngrijoraţi” de soarta fermele familiei noastre trebuie să ştie că, aşa cum spune legea, exploataţiile profesionale au un regim diferit: în situaţia în care pe o rază de 13 km apare un focar de pestă porcină, măsurile de prevenţie luate de către DSV de omorâre a porcilor nu se aplică decât  când apare o confirmare a virusului în fermă.
Noi luăm toate măsurile necesare pentru nu a fi afectaţi locuitorii, aceasta este principala preocupare a noastră „.


Publicat  :  octombrie 25, 2018

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare