ITM Giurgiu începe controale la balastierele din județ

Balastiera 2

În perioada martie-octombrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul ITM Giurgiu vor efectua o serie de controale la societățile comerciale care exploatează balastiere pe teritoriul județului Giurgiu. Acțiunile se înscriu în cadrul unei Campanii Naționale din Programul cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pe anul 2021 și vizează respectarea de către angajatori a obligațiilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea securitatii și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă de suprafață, diviziunile CAEN 05, 07, 08.
Includerea acestei campanii în Programul cadru de acțiuni al Inspecției Muncii a devenit o necesitate ca urmare a numărului mare de accidente de muncă înregistrate în ultimii ani, multe dintre acestea fiind cu consecințe grave. Astfel, în anul 2017 au fost înregistrate la nivelul întregii țări un număr de 52 de accidente de muncă dintre care 4 soldate cu deces, în anul 2018 s-au produs 18 accidente de muncă dintre care de asemenea 4 au fost mortale iar în 2019 au fost înregistrate 22 de accidente de muncă toate cu întreruperea temporară a capacității de muncă. Datele statistice privind situația accidentelor produse în anul 2020 încă nu au fost centralizate dar au fost înrgistrate de asemenea accidente cu consecințe grave (deces și invaliditate). În județul Giurgiu în anul 2018 a fost înregistrat un accident de muncă mortal produs prin cădere de la înălțime iar în 2020 un accident cu invaliditate evidentă produs prin antrenarea victimei de elementele în mișcare ale unui transportor cu bandă.
Acțiunile de control ce urmează a fi desfășurate în această perioadă au fost precedate de o serie de întâlniri, ce au avut loc la sediul ITM Giurgiu, cu reprezentanții societăților comerciale care dețin balastiere, în cadrul cărora aceștia au fost informați cu privire la obiectivele campaniei precum și la cerințele privind securitatea și sănătatea în muncă ce trebuie respectate pentru a contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă și reducerea riscului de accidentare.


Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare