Giurgiuveni, nu uitati ca aveti drepturi. Cereti-le, dar intai informati-va cum puteti face asta!

Informarea juridica gratuita pentru giurgiuveni – o sansa de a lupta eficient in justitie impotriva abuzurilor si vatamarilor de orice natura.

Informarea-juridica-gratuita-pentru-giurgiuveni

Pentru a veni in sprijinul cetatenilor care nu cunosc modul in care functioneaza sistemul judiciar, costurile, durata si implicatiile unui proces, Fundatia “Umanism”, alaturi de avocatul Gabriel Dumitru si echipa de colaboratori a acestuia, vor lansa in curand in Giurgiu o initiativa menita sa ofere gratuit giurgiuvenilor cu posibilitati financiare reduse informatii generale legate de sistemul de drept, structura unui proces civil sau penal si cheltuielile aferente acestuia, precum si de modurile in care se poate stinge un litigiu.
Avocatul Gabriel Dumitru ne-a declarat ca a intalnit de nenumarate ori astfel de cazuri si ca aceasta realitate nu trebuie sa ne mire, atat timp cat in invatamantul preuniversitar nu exista o disciplina care sa le predea cetatenilor un minim de cunostinte despre modul in care functioneaza statul de drept in general si justitia in special. Mai mult, majoritatea oamenilor se informeaza “dupa ureche”, captand informatiile uneori deformate sau trunchiate din mass-media.
In opinia acestuia, in constiinta cetatenilor s-a cristalizat ideea, care nu este in totalitate adevarata, ca orice informatie juridica oferita de un specialist costa. Este unul dintre motivele pentru care oamenii cu venituri mici apeleaza la un avocat sau la un mediator doar in cazuri de extrema urgenta, fapt care are de cele mai multe ori consecinte foarte grave: oamenii semneaza fara sa stie ce semneaza, se implica in procese ce pot dura ani de zile cand problema lor putea fi rezolvata amiabil in cateva ore.
Avocatul Gabriel Dumitru ne-a mai declarat ca intr-o prima faza va fi disponibila pe siteul Asociatiei Umanism o sectiune de informare juridica, care va functiona in sistem forum. Cetatenii vor adresa intrebari iar unul dintre specialisti le va oferi in cel mai scurt timp posibil cateva linii de indrumare. De asemenea, vor colabora cu primariile si consiliile locale din mediul rural pentru a organiza sesiuni periodice de informare juridica in cadrul comunitatilor.
In viitorul apropiat, initiatorii spera ca vor reusi sa deschida un punct fizic de informare juridica gratuita in Giurgiu, cu sprijinul autoritatilor municipale si judetene.
In incheiere, avocatul Gabriel Dumitru ne-a declarat: “In ziua de astazi este aproape inevitabil sa nu te intalnesti, mai devreme sau mai tarziu, cu sistemul. Si atunci e bine sa fii pregatit pentru aceasta intalnire, de multe ori neplacuta, macar la un nivel elementar. Consider ca activitatea noastra vine sa satisfaca o nevoie reala a cetatenilor, de aceea sunt increzator in succesul nostru. Mai mult, faptul ca este vorba despre o informare gratuita, destinata paturii sociale cu venituri reduse, ma face sa cred ca vom avea foarte mult de lucru si ca cetatenii vor avea doar de castigat din aceasta initiativa. Giurgiuveni, nu uitati ca aveti drepturi. Cereti-va drepturile!”

Claudiu Cimpoeru,Cristina Rotaru


Publicat  :  februarie 24, 2015

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare