Se tot dezbate în ultimul timp pe tema cheltuielilor bugetare mari, pe lipsa banilor, pe restructurări de personal din administraţia publică. Nimeni nu vorbeşte despre faptul că trăim într-o ţară prost construită şi administrată, în care „şmecherii” cad mereu în picioare, iar omul de rând îşi duce viaţă de pe o zi pe alta.
Importanţi oameni de afaceri au concesionat, în anii 2000, mari suprafeţe de terenuri de la Agenţia Domeniilor Statului la preţuri foarte mici. Cele mai multe contracte au fost atribuite fără licitaţie, fiind semnate pe o perioadă de 49 de ani. Este şi cazul unei părţi din fostul IAS Vedea.
Suprafaţa totală a comunei Găujani este de 8.102 ha din care: arabilă – 6.870 ha, pășune – 55 ha, vii – 68 ha, livezi – 24 ha, pădure – 248 ha, ape – 440 ha, drumuri – 120 ha, construcţii – 269 ha, neproductiv – 5 ha.
480 de ha, aflate până în anul 2015 în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului, au fost retrocedate în instanţă fundaţiei ” Aşezămintele Brâncoveneşti – Biserica Domniţa Bălaşa”.
Fundaţia este în drept o societate comercială cu sediul în localitatea Dobroeşti, judetul Ilfov.
Cel mai probabil o firmă a Bisericii, pentru că nu are bilanţ depus şi nu ştim dacă plăteşte impozite undeva. În fapt, nu plăteşte, cultele beneficiind de numeroase scutiri.
Folosirea celor 480 de ha sunt împărţite frăţeşte de către doi fermieri, Lili şi Tică, unul din Găujani, altul din Braniştea. Redevenţa plătită Bisericii este destul de bună, contravaloarea a 1.500 de kg de grâu la ha şi plata impozitelor.
Aproximativ 500 de ha din fostul IAS Vedea, teren aflat pe raza comunei Găujani, un teren productiv, situat în balta comunei, a fost concesionat în anii 2000 de către ADS către o firmă a unui cetăţean libanez, Elias.
În primii ani, societatea a plătit toate taxele şi impozitele către primăria comunei Găujani
În momentul în care au început problemele financiare, firma a intrat în insolvenţă.
La masa credală, primăria Găujani a reuşit să recupereze aproximativ 5 miliarde din banii pe care sociatatea îi avea de plătit către administraţia locală.
Printr-un artificiu legal, cel mai probabil în baza unor contracte de prestări servicii, cele 500 de ha sunt întrebuinţate în prezent de către două societăţi agricole din zonă.
Impozitele neplătite către consiliul local Găujani pe cele 500 de ha au ajuns în prezent la aproximativ 15 miliarde de lei. Suma reprezintă bugetul local al comunei Găujani pe trei ani.
Cine încasează subvenţia de la APIA pentru aceste terenuri, cum sunt valorificate produsele agricole de pe aceste terenuri, deoarece sunt reguli foarte clare în acest domeniu, vom încerca să aflăm.
De ce sunt românii săraci, iar ” şmecherii” bogaţi: Afacerile agricole cu terenurile comunei Găujani
Publicat
: februarie 2, 2021
Citește și …
-
-
-
-
-
-
Schimb de experienţă româno-bulgară, la Clejani!
Posted in: Actualitate, Administratie Comments: 0
-
-
-
-
USR Giurgiu: O Românie pentru toți, nu doar pentru unii!
Posted in: Cancan Comments: 0
-
-
-
-
-
Ciprian Alexandru, candidat USR Giurgiu pentru Camera Deputaţilor, despre anularea referendumului privind Incineratorul: Sănătatea noastră nu poate fi cumpărată cu bani, indiferent de bugetul unei primării sau investitor!
Posted in: Actualitate, Politica Tags: Ciprian Alexandru, USR GiurgiuAm participat ieri la şedinţa Consiliului municipal în care consilierii PNL cu ajutorul unui consilier de la AUR au anulat organizarea Referendumului pentru incinerator. Motivele au fost, la nivel declarativ, strict legate de bugetul de 380.000 lei care trebuia alocat, buget alocat pentru plata reprezentanţilor din secţii, care sunt deja plătiţi pentru alegerile naţionale. Am […]
Read More-
-
-
ANUNT DE LICITATIE
Posted in: Actualitate, Administratie Tags: licitatie, Zona Libera Giurgiu
Post your comments