Conform ultimelor statistici, oraşul Hunedoara are 60 de mii de locuitori, Giurgiu, 61.353 de locuitori. Din punct de vedere demografic, cele două oraşe sunt, practic, identice.
În Giurgiu, Spitalul de Urgenţă aparţine de Consiliul judeţean, în Hunedoara, de Consiliul local.
Toţi cei implicaţi în administrarea Spitalului Judeţean din Giurgiu, recunosc că acesta se confruntă cu o lipsă acută de medici (apropo, în plin sezon rece, aparatul de RMN nu mai funcţionează. Pacienţii sunt nevoiţi să meargă la Bucureşti).
Şi spitalul municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara a avut aceiaşi problemă, dar a reuşit să o rezolve. Cum? Prin aceleaşi soluţii pe care preşedintele Consiliului judeţean, Vasile Mustatea, le-a propus primarului Nicolae Barbu. Locuinţe pentru medicii tineri, care doresc să se stabilească în oraş. Singura diferenţă? În Hunedoara, proiectul a fost implementat imediat de către conducerea municipalităţii.La Giurgiu, este doar în stadiul de intenţie.
Administraţia Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara a reamenajat un etaj al clădirii serviciului local de Ambulanţă (situată la doi paşi de spital) şi l-a transformat în cinci apartamente cu o cameră destinate medicilor tineri care doresc să vină să profeseze aici. Patru asemenea locuinţe sunt ocupate de medici din judeţele Caraş – Severin, Olt, Cluj şi Sibiu. Medicii îşi plătesc doar facturile de întreţinere şi nu li se percepe niciun fel de chirie. Pe lângă asta au asigurată şi masa, lucru important pentru „burlaci” veniţi singuri într-un oraş mic.
Prin aceste măsuri, cazare şi masă pentru medici, investiţii minime pentru un act medical de calitate, spitalul din Hunedoara a renăscut. Atât în încrederea pacienţilor, cât şi în serviciile pe care aceştia le primesc.
Giurgiu continua să se zbată în aceiaşi problemă, lipsa cadrelor medicale.
Anul trecut, la secţia de Oncologie, a venit, pentru o scurtă perioadă, o doctoriţă din Bucureşti.
A plecat după scurt timp, deoarece nu a primit nicio facilitate. În continuare, sute de pacienţi sunt trataţi doar de către doctorul Florin Onesim, cu un program infernal de 12 ore. Este unul dintre cei mai apreciaţi medici oncologi din ţară. Ar fi putut merge la oricare alt spital. A rămas la Giurgiu, doar pentru ataşamentul faţă de pacienţi. Oare pentru cât timp?
Pe secţia de chirurgie, cel mai titrat medic suferă de o boală foarte gravă, prin care orice intervenţie pune în pericol viaţa pacientului. Profesează în continuare, deoarece nu exista un alt doctor.
Exemplele sunt numeroase, iar problema actului medical la spitalul din Giurgiu ţine, în mare parte, de medici şi asistente şi actul managerial.
La toate aceste probleme, se oferă drept soluţie, accesul în spital pe bază de cartelă.De parcă această era cea mai importantă urgenţă pentru pacienţi. Chelul şi tichia lui de mărgăritar!
Post your comments