Cum a cheltuit primaria comunei Frăteşti 5 miliarde de lei pe 6 corcoduşi şi 10 băncuţe

parc fratesti (2)

   Odată cu izbucnirea scandalului legat de terenurile agricole cumpărate de către Traian Băsescu în comuna Nana, presa centrală a dezbătut şi un alt subiect colateral: un parc în valoare de 4 miliarde 600 de milioane de lei realizat în această localitate în perioada în care Elena Udrea asigura interimatul la Ministerul Mediului. Proiectul a fost finanţat prin Ministerul mediului, în cadrul programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi.

Au fost două sesiuni de depunere şi selecţie a proiectelor, prima în perioada 3 ianuarie-31 ianuarie 2008, iar a doua între 25 august 5 septembrie 2008. Lista cu localităţile care au primit fonduri pentru realizarea acestor parcuri a fost confirmată prin Hotărârea de guvern nr. 1588 din 16 decembrie 2009 – listă semnată de către Elena Udrea în calitate de ministru interimar la Ministerul mediului.

Am făcut această introducere pentru o mai bună înţelegere a subiectului. Parcul de la Nana, a fost un subiect preluat şi dezbătut pe toate părţile. Principala problemă ridicată a fost preţul mult prea mare plătit pentru un parc cu doar câteva bănci şi 2-3 balansoare.

Revenim însă la subiectul care ne interesează pe noi, giurgiuvenii. În cadrul aceluiaşi program mai multe localităţi din judeţ au primit fonduri pentru realizarea de parcuri similare. Unele, sume mult mai mari, ce nu se regăsesc în realitatea de la faţa locului.

Pentru a avea o analiză comparativă cu Nana, luăm exemplul Parcului Tineretului din comuna Frăteşti, sau parcul de pe luncă cum îl ştiu cei din localitate. Investiţie de 5 miliarde de lei, cu aproximativ 400 de milioane mai mult decât cel de la Nana. Dacă în parcul mult hulit de la Nana sunt 20 de băncute, toalete ecologice, pavele, stâlpi de iluminat public iar totul s-a realizat pe un teren care a fost nivelat şi drenat, la Frăteşti sunt 10 băncute, 2 leagăne şi un balansoar. Câţiva pomi plantaţi, vreo 6 corcoduşi roşii, un molid, un gard de împrejmuire care este deja ruginit. Este firească întrebarea localnicilor, cum a reuşit primarul Marin Cărățeanu să cheltuiască 5 miliarde pe ceva care nu costă mai mult de un miliard.

Odată întrebarea lansată au apărut şi explicaţiile. Licitaţia a fost câştigată de o firmă din Bucureşti, controlată de către Elena Udrea. Aceasta a subcontractat lucrarea către SC Palas SRL, a regretatului, Marean Pană, înrudit cu primarul Marin Cărățeanu. Firma din Bucureşti şi-a oprit cea mai mare parte a profitului, iar restul s-a împărţit între cei părtaşi la afacere.

De ce a alocat Elena Udrea atâţia bani pentru un parc în comuna Frăţeşti? Pe lângă miza financiară, primarul PNL Marin Cărățeanu a asigurat şi voturi consistente pentru Elena Băsescu, la alegerile euro parlamentare din 2009 şi pentru Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din acelaşi an.


Publicat  :  iunie 19, 2014

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare