Cristina Elena Dinu, deputat PSD de Giurgiu: Decontarea vaccinurilor, un pas vital pentru sănătătea românilor!

Cristina Elena Dinu“𝐃𝐞𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐯𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐮𝐧 𝐩𝐚𝐬 𝐯𝐢𝐭𝐚𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫” este titlul declaraţiei politice pe care preşedintele OFSD Giurgiu, deputat Cristina Elena Dinu a prezentat-o, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor.

„Dinamizarea accesului românilor la vaccinuri şi vaccinare este una dintre preocupările Ministerului Sănătății, dar și a Comisiei pentru Sănătate si Familie din Camera Deputaților. Anul trecut, s-au făcut primii pași legislativi pentru 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦 𝐝𝐞 𝐫𝐚𝐦𝐛𝐮𝐫𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐯𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚. Alături de colegul meu, Vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie, deputatul PSD Florin Buicu, am susținut un amendament adus Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care a fost permisă introducerea acestui sistem. Ulterior, Ministerul Sănătății a completat legislația prin mai multe Ordine de Ministru și împreună am reușit să eliminăm o parte din barierele din calea accesului românilor la vaccinuri și vaccinare!

Astfel, 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐚̂𝐧𝐝 𝐜𝐮 𝟏 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐢 𝐚𝐮 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐥𝐚 𝐯𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐠𝐫𝐢𝐩𝐚𝐥 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐧𝐬𝐚𝐭. Pentru pacienții cu boli cronice, precum și pentru gravide, copii și adulți cu vârste peste 65 de ani, vaccinul este compensat 100%. Adițional față de vechiul Program Național de Imunizare, 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑟𝑎𝑚𝑏𝑢𝑟𝑠𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑚𝑖𝑡𝑒 𝑠̦𝑖 𝑎𝑑𝑢𝑙𝑡̦𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑎̆𝑛𝑎̆𝑡𝑜𝑠̦𝑖, 𝑐𝑢 𝑣𝑎̂𝑟𝑠𝑡𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒 45 𝑠̦𝑖 64 𝑑𝑒 𝑎𝑛𝑖, 𝑠𝑎̆ 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑒𝑧𝑒 𝑑𝑒 𝑢𝑛 𝑔𝑟𝑎𝑑 𝑑𝑒 50% 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑒𝑛𝑠𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑒𝑡̦𝑢𝑙 𝑣𝑎𝑐𝑖𝑛𝑢𝑙𝑢𝑖.

Complementar acestui mecanism, 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬𝐚̆ 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐟𝐚𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫, acestea fiind, de cele mai multe ori, mult mai aproape de pacienți decât un cabinet medical.

Aceste măsuri au fost implementate acum, la începutul sezonului gripal, pentru a oferi acces neîngrădit populației la măsuri active de protecție împotriva gripei și a complicațiilor acesteia, dar, începând cu 1 decembrie, va intra în vigoare o listă extinsă de vaccinuri compensate printre care putem regăsi vaccinul împotriva HPV, vaccinul meningococic sau penumococic. Însă toate aceste eforturi și victorii înregistrate la nivel legislativ trebuie dublate de 𝐜𝐚𝐦𝐩𝐚𝐧𝐢𝐢 𝐬𝐮𝐬𝐭̦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 pentru ca informațiile, verificate medical, să ajungă la publicul larg.

Este important să explicăm de ce 𝐠𝐫𝐢𝐩𝐚 𝐧𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐨 𝐫𝐚̆𝐜𝐞𝐚𝐥𝐚̆, care sunt complicațiile acesteia și cum, de prea multe ori, ajunge să răpească vieți, dar si că vaccinul anti HPV este cel mai important mijloc de prevenție împotriva cancerului de col uterin , boală aproape eradicată în țările cu o rată mare de vaccinare.

În acest context, am avansat ideea adoptării unei legi prin care în România să fie instituită “𝐒𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚 𝐏𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐆𝐫𝐢𝐩𝐞𝐢” – o săptămână în care, printr-un efort comun al autorităților publice locale și centrale, precum și al comunității medicale și al asociațiilor de pacienți, să fie organizate ample evenimente de informare și educare”.

𝐃𝐞𝐩𝐮𝐭𝐚𝐭 𝐏𝐒𝐃 𝐂𝐑𝐈𝐒𝐓𝐈𝐍𝐀-𝐄𝐋𝐄𝐍𝐀 𝐃𝐈𝐍𝐔,

𝐂𝐢𝐫𝐜𝐮𝐦𝐬𝐜𝐫𝐢𝐩𝐭̧𝐢𝐚 𝐄𝐥𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐧𝐫. 𝟏𝟗 𝐆𝐈𝐔𝐑𝐆𝐈𝐔


Publicat  :  octombrie 18, 2023

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare