Costică Buduru confundă bunurile de patrimoniu cu vacile de la CAP Ghizdaru!

Buduru-paunescu

Atât în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean de marţi, 24 martie, cât şi în mai multe articole de presă, Constantin Buduru, managerul interimar al Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu” susţine că la această instituţie nu s-a mai realizat un inventar al bunurilor din anul 1977.

Pentru acest motiv, a solicitat o comisie formată din consilierilor judeţeni, care să desfăşoare această activitate.
Adevărul este cu totul altul, afirmaţiile sale dovedind că nu are niciun fel de legătură cu instituţia pe care o conduce.
Managerul muzeului comite mai multe erori.

În primul rând, în muzeografie nu este ca la CAP: numeri produsele, vezi care este valoarea lor de inventar şi gata. Multe obiecte sunt bunuri de patrimoniu, ce nu pot fi evaluate. Istoria nu poate fi evaluată, nu ai pe ce bază. Conform legii, obiectele de istorie, ce provin în urma unor descoperiri arheologice, nu au valoare de inventar. Pentru că nu există criterii pe baza cărora să fie evaluate.

După ce a preluat conducerea muzeului, Buduru a vrut să transforme muzeografii în evaluatori experţi de bunuri culturale. Numai că sunt profesii diferite, ce necesită ani de specializare şi doctorat în domeniu.
Prin cele afirmate public, Costică Buduru mai comite o altă greşeală; el nu vrea o inventariere a bunurilor Muzeului Judeţean, ci o verificare de inventar. Sunt lucruri diferite.

Inventarierea există, pe fiecare secţie a muzeului în parte. Aceasta a început în perioada în care director a fost Dan Mucenic. În lipsa unui soft specializat, acestea nu au fost centralizate în contabilitatea muzeului. Fiecare muzeograf, şef de secţie, are inventarul cu bunurile pe care le are în evidenţă.
La secţia de numismatică, verificarea de inventar este încheiată şi locaţia este sigilată.

O altă greşeală comisă, dar nu ultima, este aceea de a solicita constituirii unei comisii, formată din consilieri judeţeni, ce ar trebui să inventarieze bunurile culturale de la muzeu.
Pentru cunoştinţa managerului Buduru, multe dintre exponatele aflate la muzeul judeţean, conform normelor legale, nu pot fi manipulate decât de persoane autorizate şi în anumite condiţii specifice.

Consilierii judeţeni nu fac parte din această categorie, iar Costică Buduru cu atât mai puţin.
În zilele următoare, „giurgiupesurse.ro” va publica un amplu interviu cu directorul ştiinţific Emil Păunescu, în care vor fi dezbătute toate problemele muzeului din Giurgiu.

Claudiu Cimpoeru, Cristina Rotaru


Publicat  :  martie 25, 2015

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare