AN BOGAT ÎN PROIECTE ERASMUS+ PENTRU ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.7, GIURGIU

erasmus 1

Proiectele europene aduc noi cunoştinţe, noi capacităţi, schimburi de idei, transfer de practici creative, acces la noi materiale didactice, exersarea şi perfecţionarea limbilor străine în contexte reale.
Anul școlar 2021-2021 a fost foarte bogat în proiecte Erasmus+, fiind derulate 4 proiecte Erasmus+ Acțiunea Cheie 2- parteneriate strategice, finanțate de Comisia Europeană.
Proiectul ENVIRONMENTAL GREEN GATE SCHOOLS, început în 2018 și încheiat în februarie 2021, a fost coordonatat de Colegiul ”George Sand”, Chatellerault, Franța, cu parteneri: Școala Gimnazială Nr.7, Giurgiu-România, Școala Catolică ”Juozas Urbis”, Kaunas-Lituania, Școala ”40 Gymnasium”, Komotini-Grecia, Școala ”Gregor Mendel”, Amberg-Germania, Institutul Tehnic ”Guglielmo Marconi”, Rovereto-Italia.
Principalele obiective au fost: conștientizarea importanței protejării naturii în contextul încălzirii globale, dobândirea unei identități europene în rândul elevilor și profesorilor, realizarea unui schimb de bune practice în domeniul ecologiei, realizarea unui schimb de metode și strategii didactice în rândul profesorilor.
În timpul derulării proiectului, elevii, coordonați de profesori, au realizat un perete verde în fiecare școală parteneră, cu plante medicinale și aromatice, au realizat ateliere de reciclare creativă, ateliere de ecologizare și jocuri digitale în SCRATCH, despre plantele aromatice.erasmus 2
Proiectul THE RIVERS TELL, 2018-2021, a fost coordonat de Istituto Comprensivo ”Raffaello Giovagnoli”, Monterotondo-Italia,având parteneri: Școala Gimnazială Nr.7, Giurgiu-România, Școala Valtinou, Trikala-Grecia. Școala Birzu Kastonu, Birzai-Lituania, Agrupamento de Escolas SA da Bandeira, Santarém-Portugalia.
Toate instituțiile implicate în proiect au în vecinătate râuri, iar principalele obiective au fost: conștientizarea în rândul tinerei generații a istoriei, culturii și tradițiilor care au unit civilizațiile ce s-au dezvoltat pe râuri, recunoașterea ”Apei” ca valoare care trebuie păstrată curată și promovarea unei conștiințee-friendly.
Reuniunile de proiect din fiecare țară au avut o tematică: Grecia: Înjurul râului- analiză a mediului înconjurător al râului;Lituania: Pentru râu-activități în sprijinul ecologizării râului; Italia: Peste râu – asemănări și deosebiri vizând aspecte geografice, istorice, economice, culturale între țările partenere;Portugalia: În râu – activități pe râu: rafting, canotaj, realizare hărți interactive; România: De-a lungul râului- vizite de documentare pe Dunăre: floră, faună, istorie, geografie, cultură și tradiții pe Dunăre.
Luna septembrie 2020 a mai adus în școală două proiecte Erasmus+.
Proiectul SCHOOLS FOR A GREENER EUROPE se derulează în perioada 2020-2023 și are ca instituție coordonatoare școala Zakladnaskola Slobodneho, Banská Bystrica-Slovacia, și parteneri: Școala Gimnazială Nr.7, Giurgiu-România, Escola Básica Integrada de Arrifes, Ponta Delgada-Portugalia, Cesu Valsts Gimnazija, Cesis-Letonia și Istituto Comprensivo Giovanni XXIII, Terrasini (Sicilia)-Italia.
Acest proiect continuă activitățile de protejare a mediului derulate de școală prin proiecte Erasmus+, începând cu anul 2015 și are ca principale obiective: educarea cetățenilor și adoptarea unei atitudini pozitive față de mediul înconjurător, reducerea amprentei ecologice,realizarea unui schimb de experiență între grupurile de elevi din țări europene.
Sunt realizate activități de ecologizare, ateliere de reciclare, vor fi organizate târguri eco de la producători locali, vor fi realizate o broșură cu exerciții de matematică cu accent pe calcularea amprentei ecologice, un ghid cu exemple de bună practică în vederea reducerii amprentei ecologice și o broșură cu exerciții de chimie pentru realizarea unor produse ECO – săpun, șervețele, etc.
Al doilea proiect câștigat în luna septembrie 2020 este LEARNING ZONES FOR INCLUSION & EQUALITY (2020-2022), având coordonator instituția Colegio la Inmaculada, Ponferrada-Spania, cu parteneri: Școala Gimnazială Nr.7, Giurgiu-România și Liceo Vittorio Emanuele III, Patti (Sicilia)-Italia.
Scopul acestui proiect este de a oferi elevilor o viziune globală privind realitățile și culturile țărilor partenere. De asemenea, se va realiza un schimb de experiență, fiind urmărit impactul asupra elevilor din țările partenere.
Elevii și profesorii au realizat jocuri interactive, vor realiza scenete în care vor prezenta personalități istorice din cultura națională, vor realiza un festival istoric, vor descoperi străzi în comunitatea locală cu nume de femei celebre și vor propune atribuirea de nume de femei celebre unor străzi.
Tot în anu școlar 2020-2021, Școala Gimnazială Nr.7 a obținut acreditarea pentru proiecte de mobilitate în noul program Erasmus+ ,.Astfel, pe o perioadă de 4 ani, vor fi realizate mobilități ale elevilor și profesorilor pentru formare profesională și dezvoltarea competențelor lingvistice și digitale.


Publicat  :  iulie 9, 2021

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare