Alegeri 2024 pentru președinția Consiliului judeţean: Marian Mina vs Alexandru Andrei

10537345_1636073036677976_705534452179325241_nUn an şi 6 luni, acesta ar fi timpul care a mai rămas până la alegerile locale din anul 2024.
A început deja acel „dans” specific preelectoral, negocieri, analize, sondaje… Sunt puţine cunoscute şi multe incertitudini în acest moment.
Punctele fixe ale acestei perioade sunt numele viitorilor primari de comune. Cu doar câteva excepţii, majoritatea primarilor în funcţie îşi păstreaza postul.
Aceşti primari vor fi şi cei care decid numele viitorului preşedinte al Consiliului judeţean. La alegerile locale votul nu este unul politic, partidul este prea puţin important, primarii decid aproape totul.
Cine câştigă jocul cu primarii, câştigă alegerile locale în judeţul Giurgiu.
Dacă nu vor fi evenimente neprevăzute până în iunie- iulie 2024, preşedinţia Consiliului judeţean va fi disputată între Marian Mina, din partea PSD şi Alexandru Andrei din partea PNL. Chiar dacă în acest moment deputatul Alexandru Andrei ezită să declare public că îşi asumă candidatura, în dorinţa de a nu-l supăra pe vechiul său prieten şi partener de afaceri Dumitru Beianu, anunţul va fi făcut la momentul oportun. Tică, nu am ce face. Nu vezi că partidul şi primarii vor acest lucru?! – Aceasta va fi, probabil, scuza deputatului Andrei Alexandru.Andrei-Alexandru
Odată cu intrare în lupta a lui Andrei Alexandru, lupta pentru conducerea Consiliului judeţean va fi una echilibrată. Acesta are resurse financiare importante, are o relaţie bună cu mulţi primari şi, cel mai important, ştie jocul.
Candidatura deputatului Andrei Alexandru este punctul forte al PNL Giurgiu la alegerile locale din 2024. Debarasarea de Dumitru Beianu, care a fost principala sursă de numultumiri în organizaţie, în primul rând prin modul deficitar al acestuia de comunicare cu primarii, va fi un alt atu al liberalilor giurgiuveni.
Marea problemă a PNL-ului va fi faptul că deputatul Andrei Alexandru nu este acceptat de toate grupările cu influenţă în partid.
Un alt punct slab este lipsă de experienţă a lui Andrei Alexandru în administraţia locală, deşi mulţi susţin că el este preşedinte de facto al Consiliului judeţean în această perioadă.
Trebuie să adăugăm şi o vulnerabilitate a acestuia legată de modul în care şi-a construit averea.
Acum rămâne de văzut dacă ” păpuşarul din umbră” al PNL-ului va alege să iasă în lumina reflectoarelor. Noi credem că DA.Marian-Mina-1
În ceea ce priveşte PSD-ul, timpul petrecut în opoziţie în administraţia locală a oferit oportunitate de reconstruire a unei organizaţii ce părea fără busolă după alegerile din 2020. Preşedintele Marian Mina a schimbat liniile, a stabilizat organizaţia şi a ştiut să profite de nemulţumirile primarilor PNL. Mandatul dezastruos a lui Dumitru Beianu, în raport cu mandatul lui Mina din 2016-2020, este un alt punct forte în favoarea preşedintelui PSD Giurgiu.
A reluat legătura cu primarii PSD care au plecat în 2020 la PNL, iar sondajele care plasează PSD-ul pe primul loc la nivel naţional i-a determinat pe aceştia să-şi dorească o reîntoarcere la social democraţii giurgiuveni. Deocamdată.
Charisma şi discursul public al preşedintelui PSD Giurgiu sunt superioare in raport cu Andrei Alexandru, iar la notorietate este cu mult peste viitorul candidat al liberalilor.
Puncte slabe: deputatul Marian Mina nu are o echipă de forţă aşa cum au liberalii giurgiuveni. Implicarea şi impactul parlamentarilor Elena Dinu şi Robert Cazanciuc în raport cu primarii şi electoratul este practic nulă. Este singura vocea a partidului, eşalonul doi din organizaţie fiind lipsit de forţă şi implicare. Majoritatea aşteaptă să câştige Mina alegerile de unul singur să le fie şi lor bine.
În mare parte calculul politic pentru anul 2024 este făcut pe promisiunile primarilor. Un castel de nisip ce se poate prăbuşi peste noapte.
Primarii sunt schimbători în deciziile lor, iar o hotărâre definitivă o vor lua doar în ziua în care îşi vor depune candidaturile la Biroul Electoral Judeţean.
Aceasta este principalul pericol pentru ambele partide, PNL şi PSD. Din nefericire, vor fi nevoite să ” danseze” aşa cum vor primarii. Acesta este jocul politic la Giurgiu!
NR. În analiza noastră nu au fost cuprinse filialele locale USR şi AUR. Acestea vor face subiectul unui material separat în care vom prezenta şi previziunile noastre privind viitori primari ai comunelor din judeţ.


Publicat  :  februarie 13, 2023

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare