A început „Ziua Portilor Deschise” pentru înscrierea la clasa pregatitoare 2019

clasa pregatitoare

Procedurile de înscriere în clasa pregătitoare 2019 au fost publicate în Monitorul Oficial cu doar 10 zile înainte de data la care părinții pot să își înscrie copiii. Metodologia şi calendarul de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019-2020 arată că deja de luni, 25 februarie, la fiecare școală primară este afișată circumscripția școlară și numărul de clase pregătitoare alocate.

Astfel, după cum stabilește Ordinul MEN nr. 3.181/2019, părinții își vor putea înscrie copiii la școală începând cu data de 4 martie și până în 22 martie 2019, la ora 18:00. Anterior perioadei în care se pot face înscrierile în clasa pregătitoare, școlile vor organiza diverse acțiuni.

Este vorba, mai exact, despre organizarea, în perioada 26 februarie – 9 martie 2019, a unei “Zile a porților deschise”, zi în care părinții vor putea vizita școala la care întenționează să-și înscrie copilul și vor putea discuta cu dascălii din acea școală.

La clasa pregătitoare se pot înscrie copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2019, inclusiv, iar la solicitatea părinților, și cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1-septembrie-31 decembrie 2019, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

În momentul înscrierii, poate opta pentru școala de circumscripție, adică cea mai apropiată de casă, situație în care copilul este automat înscris.

Părintele poate alege o altă unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie. În această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

În perioada 4-22 martie se vor face înscrierile copiilor în clasa pregătitoare pentru ca apoi, în data de 29 martie, să fie afișate afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare a listei copiilor înscrişi după prima etapă.

Există și o a doua etapă de înscrieri, la care participă doar cei care nu au fost cuprinși într-o unitate de învățămând după prima etapă. Cea de-a doua etapă va avea loc în perioada 2-8 aprilie. Dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinşi în nicio unitate de învăţământ, părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. În data de 11 aprilie urmează a fi afișate listele copiilor înscriși după a doua etapă.

 


Publicat  :  februarie 26, 2019

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare