Gabriela Horga, deputat PNL de Giurgiu: Am discutat astăzi Bugetul asigurărilor sociale și cu această ocazie am avut o intervenție în plen referitoare la acest buget

Gabriela Horga interventie

Am discutat astăzi Bugetul asigurărilor sociale și cu această ocazie am avut o intervenție în plen referitoare la acest buget.
Acesta ca parte a bugetului general consolidat al Romaniei reprezintă aproape o jumatate din veniturile bugetului de stat. Concret, 99,735 mld. venituri totale, din care 13,472 mld. subventii de la bugetul de stat pentru echilibrare.
👉Așadar, o parte importantă a veniturilor contribuabililor romani, se îndreaptă catre asigurarile sociale de stat. Este drept ca marea majoritate a veniturilor acestui buget se constituie din contributiile salariatilor si ale altor categorii de contribuabili prevazute de lege. Marea majoritate a cheltuielilor acestui buget sunt reprezentate de pensile platite romanilor.
👉 Avem o datorie față de pensionari. Pensia este un drept câștigat, pentru că pensionarii au fost cetățeni productivi care au contribuit, de-a lungul vieții, la sistemul de pensii. De aceea, noi, liberalii, spunem că pensia este un drept câștigat, nu o măsură de protecție socială.
👉 În 2019, atunci când PNL a preluat guvernarea, punctul de pensie era de 1.265 de lei, iar de la 1 ianuarie 2022 va fi de 1.586 de lei. În august 2020, Guvernul PNL a majorat pensiile cu 14%, cea mai mare creștere a pensiilor din Europa pentru acel an. Și aceasta cu toate că, la acel moment, se resimțea, deja, impactul economic al crizei provocate de coronavirus. La începutul anului 2021, Guvernul PNL condus de Florin Cîțu a indexat pensiile cu rata inflației. Acum, prin Bugetul asigurărilor sociale pe anul 2022, Guvernul condus de Nicolae Ciucă va majora pensiile cu încă 10%.
👉 Repet, acești oameni, pensionarii, și-au făcut datoria în perioada în care au muncit și au plătit pensiile altora. Toate aceste majorări au fost posibile datorită politicilor liberale, precum creșterea investițiilor, măsuri pentru mediul de afaceri și predictibilitatea fiscală, care au dus la creșterea încasărilor la buget, ceea ce a permis creșterea pensiilor.
👉 Pe de altă parte, indiferent dacă suntem social-democrați sau liberali sau de la orice alt partid avem o datorie și față de acei pensionari care trăiesc sărăcie, este normal să le asigurăm o viață decentă prin protecție sociala.
Încă avem o datorie față de România care trăiește la nivelul subzistenței, noi ca liberali nu am neglijat această datorie.
👉 Însă, finanțarea protecției sociale pentru pensionari nu se face din bugetul de pensii, prin impunerea de noi contribuții, ci din bugetul de stat. Noi ca liberali credem in echitate, de aceea și susținem cota unică, iar echitatea nu înseamnă ca cei care au contribuit la vremea lor la sistemul de pensii mai mult să fie plătitorii protecției sociale prin impunerea contribuției de sanatate. Repet, protecția socială trebuie sa existe, dar nu finanțată din pensii.
👉 În altă ordine de idei, mi-aș dori ca liderii PSD, domnul ministru al muncii, domnul ministru al finantelor, să își reconsidere pe viitor poziția față de pensiile de peste 4.000 de lei care provin din contribuții, să nu îi punem pe pensionarii care au contribuit mai mult în opoziție față de ceilalți. Și-au făcut datoria și au contribuit la bugetul asigurărilor sociale. Că să fiu corect înțeleasă, repet că mă refer strict la pensiile calculate pe baza contribuției, nu la cele speciale. 4.000 de lei înseamnă 2,77 puncte de pensie, puncte pe care acești oameni le-au câștigat de-a lungul vieții, prin contribuții. Dacă Parlamentul a stabilit că pensionarii nu plătesc asigurări de sănătate, este corect ca regula să se aplice, în continuare, tuturor pensionarilor.
Avem și datoria să nu îi mințim pe pensionari, să nu le mai fluturăm prin fața ochilor tot felul de procente de majorări care nu pot fi susținute de bugetul de stat.


Publicat  :  decembrie 23, 2021

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare