Șoferii care au rămas fără permise de conducere din pricina vitezei, pot cere acum restituirea lor cu condiția să fi fost sancționați pentru această faptă o singură dată într-un an.
Este doar una dintre modificările aduse ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice, care a intrat începand de ieri în vigoare.
Primul articol modificat impune unui şofer căruia i-a fost suspendat permisul pentru o perioadă între 30 şi 90 de zile şi ulterior restituit, o perioadă de două luni, timp în care nu va trebui să mai comită nicio abatere. În caz contrar perioada de suspendare se va prelungi cu 30 de zile.
Faptele pentru care se aplică noile prevederi fac trimitere la depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor sau a vehiculelor care au acest drept, nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului, nerespectarea regulilor privind depăşirea, nerespectarea indicaţiilor poliţistului rutier sau nerespectarea regulilor de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale. În egală măsură modificările sunt valabile şi în situaţia în care şoferul a fost prins băut la volan, dacă fapta nu constituie infracţiune, conducerea vehiculului cu probleme la sistemul de frânare sau direcţie, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte şi depăşirea vitezei maxime admise pe un sectorul de drum. Reglementarea face referire şi la pragul de viteză, respectiv 70 de km/h.
În acelaşi timp, a fost introdus un nou articol care prevede că ,în cazul săvârşirii a două sau a mai multor contravenţii ,care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile.
Post your comments