Soluţia propusă de către Cătălin Corbea pentru problema colectării deşeurilor menajere din Giurgiu

catalin corbea

Problema colectării gunoiul menajer din municipiul Giurgiu a fost tema principală de discuţii pentru toţi giurgiuvenii în ultimele luni.
Pe ultima sută de metri, Primăria Giurgiu a găsit o soluţie de moment, prin delegarea serviciului către Rosal SA, firma lui Silviu Prigoană.
În toamna anului trecut, primăria sectorului 3 a renunţat la serviciile Rosal, primarul Robert Negoiţă acuzând societatea că: ” Nu îşi face treaba la nivelul pe care ni-l dorim – nivelul minim de decenţă”.
După ce a reziliat contractul cu Rosal, primăria sectorului 3  şi-a înfiinţat un serviciu propriu de salubrizare.
Cătălin Corbea, primarul comunei Prundu şi posibilul candidat al PSD-ului pentru funcţia de primar al municipiului Giurgiu la alegerile locale din 2020, spune că soluţia unui serviciu propriu de salubrizare este soluţia cea mai bună oraş:
„Delegarea serviciului de colectare a deşeurilor menajere pe termen limitat, este o soluţie dată de caracterul de urgenţă, dar nu este o decizie viabilă pe termen lung. Din punctul meu de vedere, soluţia pe termen lung este una destul de simplă şi a fost, încă de la început, la îndemână conducerii Primăriei Giurgiu.
Un bun gospodar ar fi înfiinţat încă de când au apărut aceste probleme cu Girexim, un serviciu de salubrizare aflat în subordinea consiliului municipal.
Această societate putea fi dotată cu utilaje noi, din experienţa mea, de capacitate medie – mică, 3,5-7,5 tone, care să poată face colectarea într-o perioadă scurtă de timp. Pentru a nu crea disconfort cetăţenilor, intervalul orar 7-10 este cel mai bun, într-un ritm de minim două colectări pe săptămână.
Prin acelaşi proiect, pentru cetăţenii care locuiesc la case, aş fi acordat cu titlul gratuit câte două pubele pe gospodărie: una pentru deşeurile biodegradabile, cealaltă pentru cele ce ar trebui sortate.
Astfel, o primă sortare s-ar face încă de la sursă.
Marele avantaj al unui serviciu aflat în subordinea primărie este dimensionarea activităţii în funcţie de specificul fiecărui cartier.
Utilajele pot fi achiziţionate fie din proiecte cu finanţare europeană, fie guvernamentală, ori, în sistem leasing, prin finanţare proprie, aşa fel încât să nu depăşească gradul de suportabilitate financiară al primăriei Giurgiu.

Cătălin Corbea spune că această activitate poate fi viabilă financiar printr-o raţională dimensionare a personalului şi a costurilor:
” Dacă angajezi trei persoane care muncesc şi un „directoraş” , care să-i supravegheze, nu o să fie rentabilă activitatea. Că unul este recomandat de către un prieten, că unul este susţinut politic, că altul a lucrat în MAI… nu poţi performa cu o astfel de abordare.
Aici se face diferenţa dintre privat şi stat: eficienţa. Sunt atâtea firme mari care se luptă pentru a câştiga serviciile de colectare a gunoaielor în oraşe. Nimeni nu se întreabă de ce? Pentru că este o activitate din care se câştigă foarte mulţi bani.De ce aceşti bani să nu fie folosiţi de către comunitatea locală? La Prundu serviciul este în subordinea primăriei, avem peste 2.500 de pubele date gratuit cetăţenilor. Este o activitate rentabilă, pentru că aşa a fost gândită. Aşa văd eu lucrurile şi pentru municipiul Giurgiu „, ne-a declarat Cătălin Corbea, primarul comunei Prundu.


Publicat  :  februarie 13, 2019

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare