Deputatul Liliana Ciobanu îl întreabă pe ministrul Sănătăţii de ce nu se pot înscrie giurgiuvenii la medicul de familie

Liliana ciobanu 14

Aproape sigur aşa specifica legea, dar este una dintre cele mai abuzive şi aberante reglementari legale din România: dacă ai fost şomer şi într-un final reuşeşti să te angajezi trebuie să îţi plăteşti din urmă contribuţiile la asigurările de sănătate, pentru a te putea înscrie la un medic de familie. Legea este atât de vagă încât stadiu de cotizaţie neîntrerupt ba este stabilit la 3 ani, ba la 5, depinde pe cine întrebi.
Pornind de la un caz concret, deputatul Liliana Ciobanu a adresat o interpelare Ministrului Sănătăţii, Nicolae Banicioiu, în această situaţie fiind zeci de mii de giurgiuveni:

Stimate domnule ministru,
Vă supun atenţiei memoriul doamnei Georgeta Micu, din municipiul Giurgiu, care reclamă o problemă extrem de gravă, respectiv faptul că nu este lăsată să se înscrie la medicul de familie.
„Vă întreb dacă este corect să nu mă pot înscrie la medicul de familie, deşi în prezent lucrez cu carte de muncă, de şase luni. Cei de la Casa de Asigurări de Sănătate Giurgiu mi-au spus că trebuie să plătesc cei 3 ani cât nu am avut serviciu, deşi timp de 22 de ani am tot cotizat!

Vă rog să îl întrebaţi pe domnul ministru al Sănătăţii dacă nu am avut loc de muncă timp de trei ani înainte de a mă reangaja, de unde să pot plăti, este o sumă imensă pentru mine. Să îmi spună domnul ministru ce s-a întâmplat cu cotizaţia mea de 22 de ani, unde este, ce s-a făcut cu aceşti bani? Este foarte greu în zilele noastre să nu ai asigurare medicală şi să nu fi înscris la un medic de familie, trebuie să plătesc orice consultaţie, ceea ce nu mi se pare firesc într-o societate democratică”, a explicat doamna Georgeta Micu în documentul pe care vi-l adresează.

Potrivit petentei, în situaţia respectivă se află foarte mulţi cetăţeni din Giurgiu, care sunt obligaţi să îşi plătească din urmă contribuţiile la sănătate pentru lunile în care nu au fost asiguraţi, deoarece nu au avut un loc de muncă, iar abia ulterior se pot înscrie la medicul de familie. Inclusiv foşti elevi, care nu au avut nici un serviciu până în momentul primei angajări, au aceeaşi problemă, fapt care nu este normal, în ciuda acţiunilor complexe ale autorităţilor statului de a aduce cât mai mulţi bani la buget.

Având în vedere situaţia relatată, vă întreb cu respect domnule ministru ce îi răspundeţi doamnei Georgeta Micu, şi, de asemenea, celorlalţi giurgiuveni care se confruntă cu această stare de fapt nefirească? De asemenea, vă rog să precizaţi cum va rezolva Ministerul Sănătăţii această problemă, pentru ca oamenii să intre în legalitate şi să poată fi înscrişi la medicii de familie?”
Dacă legea este nedreaptă ea trebuie schimbată, dacă cei care sunt plătiţi pentru a o respecta fac abuzuri, atunci ei trebuie înlocuiţi!


Publicat  :  octombrie 15, 2014

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare