” Zilele Muzeului Giurgiuvean „- Ultima zi

teohari antonescuJoi, 28 septembrie, în ultima zi a manifestărilor dedicate ” Zilelor Muzeului Giurgiuvean „, a avut loc lansarea primei monografiei a patronului său spiritual, arheologul Teohari Antonescu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naştere.
În cele patru capitole ale lucrării „O viaţă şi un destin – universitarul Teohari Antonescu”, autorul Dimitrie-Ovidiu Boldur, doctor în istorie, exeget în “studiul antichităţilor la Universitatea din Iaşi”, propune o primă poveste despre viaţa, familia şi activitatea ştiinţifică a cunoscutului arheolog născut la Giurgiu. Sunt evidenţiate deopotrivă familia şi etapele formării intelectuale, activitatea didactico-istorică şi publicistică a profesorului Teohari Antonescu, precum şi modul în care acesta a fost privit de posteritate.
În prefaţa lucrării, istoricul Emil Păunescu arata importanţă acestei apariţii editoriale, care prezintă viaţa şi destinul lui Teohari Antonescu:
” Dimitrie-Ovidiu Boldur îşi reafirmă capacitatea de a întocmi o lucrare temeinică şi originală, propunând cititorilor prima monografie consacrată lui Teohari Antonescu, care reprezintă o provocare pentru următoarea generaţie de istorici – aceea de a aprofunda şi îmbogăţi cunoştinţele despre o personalitate neglijată prea multă vreme, cu un rol bine definit în propăşirea culturii române moderne”.
La evenimentul de joi au participat şi trei deţinuţi de la penitenciarului de maximă siguranţă Giurgiu, urmărindu-se adaptarea acestora la mediul social.


Publicat  :  septembrie 28, 2017

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare