De-a lungul experientei mele am aflat foarte multe pareri ale pacientilor referitoare la cazuri si tratamente stomatologice. In prezent, majoritatea pacientilor se informeaza inainte de intalnirea cu medicul stomatolog, asta pentru ca au la doar un clik distanta o serie de raspunsuri. Nu este nimic rau in a te informa, este chiar recomandat, insa exista foarte multe surse care raspandesc o serie de informatii eronate. In acest fel, in randul pacientilor ajung sa predomine perceptii care sunt departe de adevar.
In continuarea acestui articol voi enumera o serie de opinii frecvent intalnite, care se apropie mai degraba de mit decat de realitate.
Nu imi fac radiografii pentru ca acestea ma afecteaza–FALS
Radiografiile dentare nu afectează starea de sănătate a organismului uman, deoarece cantitatea de raze X din timpul expunerii este foarte mică. Pacientii nu ar trebui sa se mai teama de realizarea radiografiilor dentare, decat in anumite situatii speciale, in care oricum medicul nu le mai recomanda.
Detartrajul imi afecteaza dintii-FALS
Detartrajul cu ultrasunete nu afectează în niciun fel smalțul dentar. El acționează strict asupra plăcii și tartrului pe care le îndepărtează fără durere. Tartrul este responsabil in cea mai mare proportie de halena bucala (mirosul neplacut al respiratiei) si de aparitia bolilor parodontale. Indepartarea lui nu poate decat sa ajute la mentinerea sanatatii dentare.
Daca ma dor dintii, iau antibiotic-FALS
Durerea dentara nu este intodeauna cauzata de o infectie. Pentru a stabili cauza durerii este recomandat sa consultati medicul dumneavoastra stomatolog, care va poate prescrie un tratament adecvat. Atibioticul luat fara prescriptia medicului, si nu numai in cazuri care tin de stomatologie, poate complica starea de sanatate a pacientului.
Am pus plomba pe un dinte, deci acesta nu mai poate fi afectat -FALS
Igiena precara a dintilor poate duce la aparitia cariei pe o alta suprafata a dintelui. Este recomandat sa preveniti aceasta problema programandu va o data la 6 luni pentru control
Dintii de lapte nu se trateaza, pentru ca oricum se schimba- FALS
Afectiunile dintilor de lapte au un efect direct, negativ asupra dintilor permanenti. De exemplu, pot cauza intarzieri ale eruptiilor dentare si inghesuiri ale dintilor permanenti. De asemenea, cariile netratate pot cauza dintilor din vecinatate. Daca dintii temporari nu sunt tratati la timp, pot cauza complicatii pentru dintii definitivi si mai ales pentru ocluzia finala a acestora.
Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care dintii de lapte trebuie sa se afle sub supravegherea medicului stomatolog
Nu merg la stomatolog pentru ca o sa ma doara-FALS
De multe ori pacientii realizeaza o imediata asociere intre vizita la stomatolog si durere. De cele mai multe ori durerea apare tocmai atunci cand pacientul amana intalnirea cu medicul. Manoperele care sunt realizate in prezent in cabinetele stomatologice nu sunt dureroase, mai ales datorita tipurilor de anestezic care exista in prezent.
Aparatele dentare se pun doar copiilor-FALS
Indreptarea dintilor pe arcada si stabilirea unei bune ocluzii poate fi efectuata la orice varsta cu succes. Medicul dumneavoastra dentist va poate indruma catre un ortodont care o sa stabileasca planul de tratament potrivit.
Enumerarea miturilor poate continua. Haideti sa ne informam din surse veridice si sa tinem cont de sfaturile specialistilor!
Zambim impreuna! Dr.Alexandru Hioara
Post your comments