Toma Petcu, senator PNL de Giurgiu, a condus o ședință comună a Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Senatul României și a Comisiei economie, buget și finanțe din Parlamentul Republicii Moldova

Toma Petcu

Am condus, miercuri, 18 mai, împreună cu Radu Marian, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe din Parlamentul Republicii Moldova, o ședință comună a Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Senatul României și a Comisiei economie, buget și finanțe din Parlamentul Republicii Moldova. Dezbaterea de astăzi a avut ca temă: situația timpilor de așteptare la vamă/frontieră pentru operatorii de transport.toma petcu 2
Au fost trecute în revistă proiectele de infrastructură, situația actuală a intrărilor și ieșirilor atât în ceea ce privește traficul de mărfuri cât și în scop turistic, situația personalului disponibil pentru trecerile de la frontieră. Au fost expuse date concrete și cifre comparative privind proiectele comune în derulare și cele viitoare ale României și Republicii Moldova, fiind amintite atât trecerile pe cale rutieră, cât și cele feroviare: Leușeni-Albița, Cahul – Oancea, Sculeni – Sculeni, Stânca-Costești, Bumbăta – Leova. În context, am făcut referiri la extinderea posibilității de a implementa un mod de control coordonat asemănător cu cel care se realizează în prezent la Vama Albița, activitate care se derulează în urma intrării în vigoare a Legii care ratifică Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România. Acest aspect ar putea fi implementat după evaluarea proiectului pilot care operaționalizează activitatea. Față de anul trecut, traficul s-a intensificat cu peste 70% și, deși autoritățile vamale și poliția de frontieră din ambele state fac eforturi pentru asigurarea personalului necesar, companiile și operatorii de transport reclamă întârzieri destul de mari la frontieră.
Comisia pentru transporturi și infrastructură din Senatul României și Comisia economie, buget și finanțe din Parlamentului Republicii Moldova au convenit în urma discuțiilor ca, după evaluarea proiectului de la Albița, să desfășoare a doua ședință comună în care fiecare instituție cu atribuții în domeniu să prezinte o listă cu propuneri tehnice pe termen scurt și mediu atât în ceea ce privește infrastructura de transport, cât și situația personalului, scopul fiind acela de a lua măsurile necesare pentru fluidizarea traficului.
La discuții au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, ai Serviciului Vamal și Poliției de frontieră a Republicii Moldova, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, Autorității Vamale, Poliției de frontieră din România.
Ședința a avut loc în contextul desfășurării Sesiunii comune ”Cooperare în domeniul transporturilor și infrastructurii – o nouă perspectivă europeană”, desfășurate la Iași în perioada 2-5 mai 2023.


Publicat  :  mai 18, 2023

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare