Într-o postare pe pagina personală de socializare, Toma Petcu, preşedintele ALDE Giurgiu, explică de ce a decis să demisioneze din funcţia de ministru al Energiei.
Motivul principal este dorinţa de a aloca mai mult timp familiei:
„Am decis astăzi să mă retrag din funcția de ministru al Energiei. Am ales așa pentru că îmi doresc să fiu aproape de familie, după un an plin de activitate și de provocări, dintre cele mai grele. La finalul unui an de mandat, retrospectiva mă mulțumește. Am pornit la drum cu multe subiecte la limită, care au comportat fiecare riscuri imense pentru țară. Le-am depășit prin soluții bine alese și adoptate la timp. Vă reamintesc contextul:
– Vârf de iarnă fără precedent care a încercat greu sistemul energetic național
– BRUA în impas
– CNU în colaps
– Situație critică a pieței energiilor regenerabile
– Rezerva de apă grea a României în pericol din cauza falimentului RAAN
– Investițiile în energie la pământ
Dincolo de aceste provocări de start, mandatul la Ministerul Energiei a fost în lunile care au urmat un prilej de responsabilitate, de preocupare şi de muncă intensă în fiecare zi. Tot ce am făcut în această perioadă a fost să sprijin interesele României în zona de energie. Rezultatele s-au văzut încă din 2017, iar altele am convingerea că își vor produce efectele în viitor. Am lucrat pe trei direcții principale:
Demararea unei ofensive a investițiilor: Toată lumea știe că în ultimii 10 ani a fost o pauză lungă în tăierea panglicilor pentru noi investiții majore în energie! În lipsa lor, oricât de robust poate părea astăzi sistemul, pe atât de vulnerabil poate deveni în viitor. Prin urmare, le-am cerut tuturor companiilor ca 20% din veniturile curente ale fiecăreia în parte să meargă în investiții. Am inaugurat câteva investiții în 2017, iar altele au fost demarate cu termen de finalizare 2018 – 2019. Să nu uităm că anul trecut am început și cea mai mare investiție în sectorul energetic din ultimii 10 ani: termocentrala de la Iernut. Nu mai puțin important este și faptul că tot în 2017 am făcut primă plată prin Planul Național de Investiții de la înființarea acestuia în 2013.
Rentabilizarea companiilor energetice în care statul român este acționar majoritar: De departe, cred că CEO a fost una dintre cele mai active companii de stat în 2017! A fost primul an din istoria companiei în care a înregistrat profit: 333 de milioane de lei (profit brut pentru primele 9 luni). Cifră de afaceri a CEO a atins 2,1 mld. de lei, față de 1,5 mld. de lei cât înregistra în 2016. Rezultate bune au înregistrat și celelalte companii: Romgaz a produs cu 24% mai multe gaze naturale față de perioada similară din 2016, Grupul Electrică a distribuit în primele nouă luni din 2017 o cantitate de aproximativ 13,4 TWh de electricitate, în creștere cu 2,8% față de aceeași perioadă din 2016, Nuclearelectrica a produs în primele nouă luni din 2017 cu 2% mai multă electricitate, iar profitul net al companiei a crescut cu 120%, Hidroelectrica a avut la nouă luni un profit brut cu 6% mai mare, etc.
Proiecția și pregătirea viitorului energiei în România/Potențarea rolului European al țării noastre pe piața de energie:
Cred într-un viitor mare al României în Europa în zona energiei. La întrunirile europene din sectorul energiei, România este printre puținele țări de la masa statelor Uniunii care poate vorbi despre resurse. Or, asta înseamnă că țara noastră își poate asuma un asemenea rol. Trebuie să ne jucăm acest rol, să-l întărim și să-l accelerăm. Iar în 2017 am făcut-o. Am găzduit în țara noastră două dintre cele mai importante evenimente internaționale în sectorul energiei: mă refer la CESEC și la reuniunea 16+1, împreună cu China. Din punctul meu de vedere, aceste două evenimente sunt o dovadă că România este privită, la nivel internațional, ca un jucător activ în piața energetică.
În final, vreau să îmi exprim convingerea că aceste linii de acțiune, în concordanță cu Programul de Guvernare, vor fi duse mai departe, în aceeași dinamică, de colegul meu Anton Anton pe care-l voi sprijini. Rămân alături de interesele României în acest domeniu și le voi susține din poziția mea de parlamentar.
Toma Petcu explică de ce a demisionat
Publicat
: ianuarie 26, 2018
Post your comments