Teodora Letchin, medic diabetolog: ” Mâncam foarte prost! „

teodora letchinConform unui raport al Federaţiei Internaţională de Diabet cazurile de diabet au atins un număr record la nivel mondial, iar jumătate dintre oamenii suspectaţi că ar suferi de această boală nu sunt încă diagnosticaţi.
În judeţul Giurgiu sunt aproximativ 6 mii de persoane diagnosticate oficial cu diabet, deşi numărul acestora ar putea fi aproape dublu.
Teodora Letchin, noul medic de diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, se arată îngrijorată de rapiditatea cu care se răspândeşte această boală:
” Sunt foarte îngrijorată de numărul foarte mare al persoanelor care descoperă că au diabet, în medie 1-2 persoane zilnic. Se observă în ultima vreme o scădere a vârstei pacienţilor, iar acest lucru este determinat în primul rând de alimentaţie. Mâncăm foarte prost, aceasta ar fi principala cauză, alături de occidentalizarea stilului de viaţă, îmbătrânirea populaţiei, urbanizarea şi sedentarismul. „
Efectuarea analizelor anuale, este principala recomandare pe care o face Teodora Letchin:
” Nimeni nu ştie când se poate declanşa diabetul. Tocmai de aceea recomand efectuarea acelor analize anuale, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
Aceasta însemnă prevenţie. În momentul în care descoperi un nivel crescut al glicemiei, trebuie să mergi la medicul diabetolog. Poţi lua în calcul un potenţial diabet dacă analizele arată:
1. două glicemii peste 126 mg/dl sau valoarea hemoglobinei glicate peste 6,5% sau glicemie peste 200 mg/dl+simptome de hiperglicemie.
2. prediabet: 100-125 mg/dl sau hemoglobina glicată între 5,7-6,4%.
Simptomele cele mai comune sunt gura uscată (xerostomie), sete excesivă (polidipsie), urinat des (poliurie), infecţii, întârzierea vindecării unor plăgi, tulburări de vedere, scădere în greutate cu apetit crescut “.
Adulţii supraponderali sau obezi prezintă cel mai mare risc de diabet zaharat tip 2, dar cauzele pot fi multiple:
1. Sedentarism
rasă/etnicitate caracterizată printr-o frecvenţă crescută a acestei afecţiuni
rude de gradul 1 cu diabet zaharat
naşterea unui copil > 4kg sau diagnostic de diabet gestational
diagnostic anterior de scădere a toleranţei la glucoză dau glicemie bazală modificată,
persoane supraponderale sau obeze, sindromul ovarelor polichistice, hipertensiune (valori ale tensiunii arteriale >140/90 mmHg)
7. Valori ale HDL-colesterol < 35 mg/dl şi/sau trigliceride ≥250 mg/dl
“Din diferite motive, oamenii amână să se prezinte la medic. Odată pe an nu cred că este foarte greu să facem aceste analize. Să prevenim, nu să tratăm! “ este mesajul medicului diabetolog Teodora Letchin pentru toţi giurgiuvenii.


Publicat  :  martie 15, 2018

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare