Tabără interetnică la Sâncrai, schimb de experienţă româno-maghiară

Madalina, despre tabara 2-2344

    În perioada 12-18 iulie, elevi de la Școala Gimnazială nr.1 Oinacu, județul Giurgiu, au participat la o tabără interetnică, gazde fiindu-le colegii lor de la Şcoala Gimnazială din Sâncrai, județul Harghita.
Inițiatorul proiectului a fost Ildikó Ilyés, profesor la Școala din Sâncrai-Harghita, care a lansat invitația, iar grupul de la Școala Oinacu a fost coordonat de directorul școlii, Mădălina Oprișan.

Alături de cei 19 copii de la Școala Oinacu, 43 de copii de la școala gazdă și părinții acestora, au fost cadrele didactice din cele două școli partenere, Asociaţia pentru Sâncrai, Primăria Dealu şi Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Sâncrai.
Pornind de la premisa că în România grupurile etnice conlocuiesc un spaţiu geografic mai degrabă decât îl divid, scopul proiectului a fost acela de a-i aduce împreună pe copiii aceleiași Românii, de a-i ajuta să înțeleagă că ceea ce îi unește este mai puternic decât ceea ce îi separă.

Știut fiind că prin interacțiune se va favoriza comunicarea, activitățile s-au desfășurat în echipe mixte, acesta fiind un bun prilej pentru gazde de a-și îmbunătăți competențele de comunicare în limba română.
Programul taberei a inclus activităţi interactive, de cunoaştere interetnică, jocuri sportive, prezentarea și inițierea oaspeților în activități meșteșugărești specifice zonei Sâncrai- cioplitul în lemn, pictura mobilei, dantelăritul, prelucrarea lânii, fabricarea cărămizilor.

În scopul cunoașterii obiceiurilor tradiționale din zona Harghitei au fost organizate excursii la Dealu, Praid, Odorheiu Secuiesc și Sighișoara. S-a organizat seara de karaoke, unde toți participanții au cântat într-un glas, în limba română. La gală au fost prezentate dansuri populare specifice zonelor din care provin participanții și fiecare grup a învățat de la celalat dansurile populare românești și secuiești. Toți participanții au fost premiați pentru implicare și dăruire.

Concluzia unanimă a fost că jocul este liantul copiilor din lumea întreagă, că programele desfășurate au condus la pritenii trainice, care vor rezista în timp.
Tabăra a fost benefică tuturor participanților, care și-au îmbogățit și cultura și sufletul, iar lacrimile de despărțire au fost oprite de gândul revederii ce va avea loc anul viitor.


Publicat  :  iulie 25, 2014

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare