Surse: Instituţia Prefectului a atacat în contencios administrativ bugetul

collage Beianu si StanculescuCeea ce era previzibil încă de când a fost concepută repartizarea de către conducerea Consiliului judeţean Giurgiu pe unităţi administrativ – teritoriale a sumelor corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat s-a întâmplat: Instituţia Prefectului a atacat în contencios administrativ această hotărâre a consiliului judeţean.
38.176,00 mii lei- este suma totală alocată în acest an unităţilor administrativ – teritoriale din judeţul Giurgiu pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare, pe care unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.
Deşi sunt criterii legale clare care stabilesc o distribuire transparentă şi echilibrată a acestor bani, conducerea Consiliului judeţean le-a ignorat, stabilit un singur criteriu: apartenenţa politică a primarilor. Astfel, aproximativ 85% din bani au ajuns la primarii PNL şi 15% la primarii PSD.
Deasemenea, proiectul de hotărâre nu a fost supus spre dezbatere publică şi transparenţă aşa cum specifică legea, iar o minimă motivare a necesitaţilor fiecărei comune a existat doar pentru 16 localităţi.
S-a ajuns astfel în situaţia în care comuna ULMI, una dintre cele mai mari din judeţ, să primească 300,00 mii lei, iar comune mult mai mici să primească buget dublu.
Vor urma luni bune în care UAT-urile vor fi blocate, oameni vor avea de suferit, doar pentru că la Consiliul judeţean se gândeşte politic, nu legal.


Publicat  :  ianuarie 20, 2023

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare