Comuna Clejani a fost astăzi, 14 noiembrie, vizitată de o numeroasă delegaţie bulgară, din comuna bulgară prietenă Dve Moghili.
Comuna Dve Moghili face parte din districtul Ruse, include 12 localităţi şi are 4400 de locuitori.
Întâlnirea de astăzi, intermediată de către Cristian Anculescu, fostul vicepreşedinte al Consiliului judeţean şi Lili Gancheva, director executiv al Asociaţiei Euroregiunea Danubius, a avut ca scop un schimb de experienţă între cele două administrații publice locale, în cadrul căreia au convenit să colaboreze în mai multe domenii de interes reciproc, pentru promovarea și dezvoltarea în comun a unor proiecte de dezvoltare economică și socială, în beneficiul comunităților locale din cele două comune.
Gazdă bună, Florin Nidelea, primarul comunei Clejani, a întâmpinat cu căldură delegaţia părţii bulgare, condusă de către Bozhidar Borisov, primarul comunei Dve Moghili.
Alături de primarul Florin Nidelea, la acest moment important pentru comuna Clejani au fost prezenţi şi Daniel Cezar Rusu, primarul comunei Adunaţii Copăceni ( localitate înfrăţită cu Dve Moghili) , Dumitru Constantin, primarul comunei Floreşti Stoeneşti, un prieten apropiat al părţii bulgare,inspectorul general şcolar, Ion Ghimpeţeanu.
Delegaţia bulgară, formată din 12 membri, a fost impresionată de primirea călduroasă a edilului comunei Clejani, Florin Nidelea şi a întregii echipe a primăriei. Adevărate gazde, au împărtăşit reprezentanţilor părţii bulgăre un istoric al localităţii, evoluţia acesteia în ultimii ani şi proiectele de viitor propuse:
” În urmă cu 16 ani, când am devenit primar al comunei Clejani, am găsit aici cea mai săracă localitate din judeţul Giurgiu. Între timp am reuşit, împreună cu echipa mea din cadrul primăriei, să schimbăm foarte multe lucruri. Încă din anul 2012 am reuşit să asfaltăm toate drumurile comunale, avem peste 50 de km de asfalt, avem 9 unităţi de învăţământ moderne. În această perioadă, numărul copiilor care învaţă în unităţile şcolare din comuna Clejani s-a dublat. Calitatea vieţii cetăţenilor din Clejani a devenit mai bună şi, prin proiectele pe care le vom implementa în perioada următoare, comuna Clejani va deveni un exemplu de administraţie publică locală eficientă”, a spus Florin Nidelea, primarul comunei Clejani.
Reprezentanţii părţii bulgăre au fost vizibil impresionaţi de realizările administraţiei locale din comuna Clejani, vizionând cu interes o prezentare a localităţii.
Un moment special a fost oferit de către preotul paroh al Bisericii Arhangheli Mihail şi Gavriil, zidită în zilele lui Alexandru Ioan Cuza, 1864, de către proprietarul moșiei Clejani și cetățeanul Belgradului din principatul Serbiei, maiorul Mișa Anastasievici. După schimbul de cadouri şi încheierea manifestărilor, toţi cei prezenţi au mers să viziteze maiestoasa biserică din Clejani, acest monument istoric unic pentru judeţul Giurgiu.
O surpriză emoţionantă a fost prezenţa în biserică a unei fetiţe născută în urmă cu 13 ani în Bulgaria, care a păstrat, împreună cu familia, o relaţie strânsă cu oamenii de aici.
Schimb de experienţă româno-bulgară, la Clejani!
Publicat
: noiembrie 14, 2024
Post your comments