Preşedintele PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina: Cum îşi imaginează guvernanţii că oamenii vor putea plăti curentul, căldura, gazele şi să le mai şi rămână bani pentru mâncare ?

Marian Mina-parlament

Dacă facturile la utilităţi se vor dubla sau chiar tripla, un român cu salariul mediu net, de exemplu, ar trebui să plătească într-o singură lună cât câştigă în 4 luni. Situaţia este tragică şi pentru pensionari! Sunt aproape 3 milioane de bătrâni cu pensia sub 1.600 de lei şi 1,57 milioane de pensionari care au sub 1.000 lei /lună. Cum îşi imaginează guvernanţii că oamenii vor putea plăti curentul, căldura, gazele şi să le mai şi rămână bani pentru mâncare, haine, medicamente?
Sunt atât de multe şi de grave probleme în ţara aceasta, iar incompetenţii şi hoţii ăştia de la PNL şi USR au lăsat România de izbelişte, ca să se bată între ei pentru putere, bani şi funcţii!
PSD, însă, demonstrează o dată în plus că este SINGURUL partid care are soluţii pentru români. Astăzi, a fost prezentat proiectul de lege privind plafonarea preţurilor la gaze şi energie. Pe termen scurt și cu un caracter temporar, propunem plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale, la nivelul mediei ultimelor 6 luni, și subvenționarea a 50% din scumpirea rezultată în facturile populației. Statul va suporta 50% din scumpiri pentru consumatorul final. Banii pentru compensare vor veni dintr-un fond în care se vor duce 50% din profiturile producătorilor de energie şi gaze, precum şi de la bugetul de stat.

Pe termen mediu și lung, pentru rezolvarea pe fond a problemei, trebuie luate următoarele măsuri:
 1) creșterea capacităților de producție interne pentru a reduce dependența de importuri;
 2) Limitarea marjei de profit la prețurile de vânzare de la Nuclearelectrica și Hidroelectrica (se poate prin HG)
 3) Accesarea Fondului de Modernizare unde România dispune de 10 miliarde euro pentru investiții în sectorul energetic.
Totodată, Guvernul trebuie să explice de ce s-a grăbit cu liberalizarea pieței de energie, în condițiile în care nu exista concurență reală pe piață, nu existau suficiente capacități de producție interne și nu existau prevederi pentru consumatorii vulnerabili!


Publicat  :  septembrie 16, 2021

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare