Preşedintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu: Partidul Popular European este și va rămâne apărătorul fermierilor și al comunităților rurale!

Dan Motreanu

Distribuirea echitabilă între statele membre a fondurilor din Politica Agricolă Comună este prevăzută în manifestul Partidului Popular European (PPE), document pe care l-am aprobat în cadrul congresului PPE organizat la București. Sumele acordate fermierilor români, din bugetul Uniunii Europene, trebuie să fie cât mai apropiate de cele din statele din vestul si sudul Europei.
În iunie 2023, PPE a sprijinit un amendament prin care solicitam Consiliului UE să accelereze procesul de convergență al plăților directe din cadrul Politicii Agricole Comune. În acest fel, ar urma să se elimine mai repede diferențele existente între sumele primite de fermierii din statele membre. Împreună cu europarlamentarii români, am depus eforturi pentru depunerea și adoptarea acestui amendament.
Manifestul politic al PPE prevede, de asemenea, reducerea decalajului dintre zonele rurale și cele urbane. Dezvoltarea zonelor rurale trebuie să fie un stimulent pentru agricultură și pentru populația din zonele rurale, iar interconectarea dintre urban și rural trebuie să vizeze serviciile publice, dezvoltarea economiei, prezervarea locurilor de muncă.
Solicităm finanțare suplimentară pentru a-i sprijini pe fermieri în atingerea țintelor de mediu. PPE sprijină prioritizarea agriculturii de precizie, managementul integrat al dăunătorilor, închiderea ciclului nutrienților și utilizarea roboticii. Obiectivele de trecere la agricultura ecologică trebuie realizate prin utilizarea inovației tehnologice, nu prin restricții.
În luna noiembrie a anului trecut, am obținut votul Parlamentului European pentru un amendament prin care Comisia Europeană ar fi urmat să acorde derogări de la prevederile privind reducerea pesticidelor pentru statele membre unde utilizarea acestor substanțe este mai mică de 35% din media UE, situație în care se află și România. În cele din urmă, propunerea Comisiei Europene referitoare la reducerea utilizării pesticidelor a fost respinsă de plenul Parlamentului European.
Vrem să ne asigurăm că tinerii care aleg agricultura vor avea acces la terenuri pentru practicarea acesteia. La negocierile privind bugetul UE pe 2024, PPE a obținut un supliment de 20 milioane euro pentru tinerii fermieri, pentru a stimula reînnoirea generațională prin facilitarea preluării fermelor de către tineri.


Publicat  :  martie 7, 2024

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare