Preşedintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu: Am participat astăzi, la Bruxelles, la o întâlnire a europarlamentarilor PNL cu Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, pe tema aderării României la spațiul Schengen!

Motreanu- Parlamentul European

Obiectivul nostru este să obținem o decizie favorabilă a Consiliului Uniunii Europene, la reuniunea din luna decembrie a acestui an. Consiliul este forumul decizional pentru aderarea la Schengen, decizia luând-se în unanimitate.
Aderarea la spațiul Schengen ar însemna pentru cetățenii români eliminarea controalelor la frontierele terestre și aeriene cu țările din acest spațiu. Transportatorii nu vor mai fi nevoiți să piardă timp la cozi și cu proceduri birocratice.
România îndeplinește criteriile tehnice de aderare de 11 ani de zile și și-a demonstrat, în mod suplimentar, capacitatea de a proteja frontierele UE, prin modul în care a gestionat situația refugiaților ucraineni.
Demersurile noastre beneficiază de susținerea Partidului Popular European.
Pe 1 iunie anul acesta, delegația PNL, din care am făcut parte, a obținut sprijinul Partidului Popular European pentru susținerea aderării României la Spațiul Schengen, acest lucru fiind menționat explicit într-o Rezoluție de poziție.
Săptămâna viitoare, Parlamentul European va discuta o rezoluție referitoare la aderarea României la spațiul Schengen.
De altfel, începând din 2011, Parlamentul European s-a pronunțat, de mai multe ori, pentru aderarea României la spațiul Schengen.
În septembrie 2021, am solicitat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urgentarea procedurii pentru primirea României în spațiul Schengen.
În mai anul acesta, Comisia Europeană a invitat Consiliul să adopte deciziile care să permită României, Croației și Bulgariei să adere la spațiul Schengen, având în vedere că toate condițiile necesare pentru aplicarea acquis-ului Schengen sunt îndeplinite.


Publicat  :  octombrie 13, 2022

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare