O zi în Unitatea de Primiri Urgenţe Giurgiu

IMG_604235.955 de pacienţi s-au prezentat de la începutul anului şi până în prezent la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.
Urgenţele pentru fiecare pacient din cei 35.995 sunt prioritare, niciodată un pacient nu va spune: „eu îndur durerea, acordă-i ajutor pacientului de alături, că e mai grav !”.
Nu se întâmplă asta, este firesc şi normal, căci dacă te duci la urgenţă ai o suferinţă care nu suportă amânare. Mai mult, îţi este greu să înţelegi că în UPU există protocoale, durerea nu ştie ce este acela protocol.
Dar când media zilnică care se prezintă la UPU Giurgiu este de 200 de pacienţi, iar un singur medic ajunge şi la 130 de pacienţi consultaţi,cum face acel medic să acorde asistenţă medicală la 10-20 pacienţi pe oră fără ca nici unul să nu aştepte? În prezent, sunt doar 4 medici, este un efort supraomenesc, determinat de lipsa cadrelor medicale, 16 medici ar trebui să asigure asistenţă medicală în UPU Giurgiu.
” Am organizat trei concursuri de la începutul anului. Nici un medic nu şi-a dorit să vină să lucreze pe UPU. Cei 4 medici pe care-i avem fac eforturi supraomeneşti. În cel mai fericit caz, avem doi medici pe tura de zi, la 12 ore, şi un medic pe gardă, în situaţia în care până la 31.08.2017 nu şi-au efectuat toate zilele de concediu de odihnă aferente anului 2016 „, spune Mihaela Raţă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.IMG_6047
Gradul mare de suprasolicitare în UPU se răsfrânge şi asupra medicilor .Există riscul ca uneori să treci peste o reală urgenţă, în cazul în care te-ai ocupat până la momentul respectiv de o non-urgenţă sau cazuri banale, care ar fi putut fi tratate la medicul de familie.
Din cei 35.955 pacienţi, între 18-20% pacienţi au fost urgenţe majore (cod roşu şi galben de intervenţie). Îngrijorător este creşterea numărului pacienţilor care sunt victime ale unor accidente rutiere.
În ultimele luni, numărul acestora aproape s-a triplat.
” De la începutul anului am avut 122 de persoane care au fost victimele accidentelor rutiere. În luna iunie şi iulie numărul acestora a crescut semnificativ „, spune managerul spitalului judeţean.IMG_6051
Privită din afară, activitatea cadrelor medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă, poate primi critici. Din interior, atunci când descoperi volumul de muncă şi responsabilităţile uriaşe, percepţia devine alta.
Atunci când înţelegi că aceşti medici decid zilnic viaţa a sute de oameni, totul începe să capete o altă lumină.


Publicat  :  septembrie 1, 2017

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare