Mixologia inseamna creativitate, iar cine a spus acest lucru a avut dreptate. De la an la an, se inventeaza tot mai multe retete bazate pe bauturi alcoolice, menite sa satisfaca chiar si papilele gustative ale celor mai rafinati consumatori. Cocktail-urile, shot-urile si mix-urile celebre de bauturi si long drink-uri, in acest scop au fost preparate. Cele mai consumate si populare dintre ele au ramas si astazi in meniurile barurilor si restaurantelor, insa altele au fost preparate de mixologi, testate si pastrate pentru momente mult mai speciale, fiind mai putin cautate in zona comerciala. Mai pe scurt, nu sunt pe gustul tuturor. Daca te numeri printre persoanele carora le place sa experimenteze chestii noi si cauti sa iti prepari unele bauturi gustoase, pe baza de alcool, fara sa cheltui o multime de bani in restaurantele de fite, atunci aici vei gasi retetele.
Iata lista celor mai interesante mixologii in materie de bauturi alcoolice:
1. Cocktail pe baza de vin
Cand vine vorba de vin, oamenii sunt obisnuiti sa consume aceasta bautura alcoolica in afara oricarui mix, mai ales degustatorii care, se pare, nu sunt deloc de acord cu combinarea vinului cu alte bauturi, de orice fel. Daca, insa, te tenteaza sa incerci ceva mai diferit, iata o reteta care se potriveste de minune unui fel de mancare cu tente asiatice, recomandat fiind vinul spumant, care rezulta o potrivire incredibila cu condimentele folosite in astfel de mancaruri.
Ingrediente:
– Vin alb spumant
– 3 lingurite de triplu sec
– Suc de portocale fara pulpa
– Sirop sau miere
– Mar verde
– Lime
– Kiwi
– Struguri
Mod de preparere:
Toate ingredientele se amensteca intr-un bol si se tin la frigider maxim 5 ore. Cand bautura se prepara in pahar, vinul spumant se adauga la final. Poti sa ornezi paharul cu crengute de cimbru, pentru un plus de aroma si un design mai special. Daca esti in cautarea unui vin de calitate, il poti gasi pe site-ul EllaWine, impreuna cu alte tipuri de bauturi speciale, din diverse categorii. Daca este pentru prima data cand auzi de acest magazin, trebuie sa stii ca Ella Wine este magazinul cu vinuri atent selectate, vinuri romanesti provenite din crame mici, unde primeaza calitatea.
2. Cocktail cu tuica
Cu siguranta ai degustat macar o data tuica, bautura traditionala romaneasca, obtinuta exclusiv prin fermentarea alcoolica si distilarea prunelor, intregi sau zdrobite. Ea reprezinta un simbol al Transilvaniei, zona geografica in care vei gasi si cea mai buna si autentica bautura de acest gen. Iata ca ea a fost, cu timpul, comercializata in toate zonele tarii, iar pasionatii sau curiosii o pot degusta in orice local cu specific si nu numai. Poti sa vezi aici cateva tipuri de tuica si unele dintre cele mai populare marci. Usor contemporanizata, tuica a fost introdusa si in mixologie, descoperindu-se ca fiind o bautura extrem de aromata si placuta in comabinatie cu alte siropuri si fructe. Iata despre ce este vorba:
Ingrediente:
– 3 unitati de tuica
– 2 unitati de sirop de zahar
– Suc de lime
– Cuburi de gheata
– Scortisoara
Mod de preparare:
Daca nu ai un shaker, poti folosi un suport asemanator sau un blender, in care sa amesteci tuica, siropul si sucul de lime, impreuna cu gheata. Bautura se toarna intr-un pahar in care poti adauga cateva boabe de piper rosu si cateva felii de castravete. Se poate servi imediat, pe post de racoritoare.
3. Cocktail pe baza de whisky
Iata ca s-a ajuns, in final, la celebra bautura aristocratica. Multe persoane nu cunosc diferenta dintre ,,whiskey,, si ,,whisky,, , asa ca, pentru prepararea acestui long drink trebuie sa stii ca cel din a doua categorie este un whiskey supus unor proceduri speciale de afumare. Acesta are un gust specific, foarte intens, datorita fumului folosit in procesul de tratare a maltului. Cum nu putea sa lipseasca din lista un cocktail care sa contina acest tip de bautura, vei descoperi mai departe o reteta speciala, conceputa de un mixolog scotian priceput. Suna interesant? Reteta nu este secreta si o poti prepara foarte simplu, la tine acasa!
Ingrediente:
– Whisky afumat
– Coaja de portocala
– Zahar sau sirop de zahar
– Bitter
– Cateva frunze de menta
Este recomandat ca paharul sa se lase la racit in congelator, cu cuburile de gheata in el. Dupa ce se raceste, se adauga coaja de portocala zdrobita in pahar, in asa fel incat sa elibereze o mare parte din aroma. Poti turna apoi doua masuri de whisky si o ingurita de sirop de zahar, iar la final cateva picaturi de bitter (suc de lamaie). Menta va oferi un aspect placut si o aroma aparte. Te poti bucura de aceasta bautura alaturi de o gustare dulce sau fructata.
Cele de mai sus sunt doar cateva dintre retete non-comerciale, care nu se gasesc de regula in meniurile restaurantelor, dar care s-au bucurat la randul lor de succes din partea degustatorilor. Le poti pastra, pe viitor, daca vrei sa iti impresionezi prietenii sau musafirii cu ceva mai rafinat.
Post your comments