„Pepenii de Prundu” au devenit un brand la nivel naţional, în competiţie directă cu pepenii de Dăbuleni.
Zeci de ha sunt cultivate anual, aceştia luând drumul pieţelor din sudul ţării.
Dacă anul trecut pepenii au adus un mic profit celor care au investit în acestă cultură, anul acesta poate aduce falimentul acestora.
Familia Iancu cultivă pepeni de 12 ani.Cu timpul s-au extins, alături de alţi asociaţi. În prezent, aceştia au cultivat aproximativ 40 de ha cu pepeni, cea mai mare suprafaţă compactă din ţară. Investiţia este una de anvergură, producţia estimată este de 5 mii de tone.
” Dacă preţurile se menţin la acelaşi nivel, probabil acesta este ultimul an în care mai cultiv pepeni. Noi vindem cu 0,30 – 0,40 lei kg, în pieţe ajunge la 1,2 lei. Oferta din acest an este una mare, iar comercianţii speculează acest lucru. Vor să cumpere pe nimic. În acest moment, comercianţii sunt singurii care câştigă din această afacere.
Ştiţi cum este în prezent? Pepenii greceşti i-a forţat pe cei de la Dăbuleni să scadă preţul, ei ne obligă pe noi „, ne spune, vizibil supărat, Iancu Vasile.
O altă nemulţumire plecă de la faptul ca pepenii de Prundu nu sunt acceptaţi în supermarketuri, cea mai bună piaţă de desfacere:
” Din nefericire, în judeţul Giurgiu nu există o formă de asociere a producătorilor, care să negocieze cu magazinele. Anul viitor o să înfiinţăm la Colibaşi asociaţia „Bioprod „, poate aşa o să fim şi noi luaţi în seamă. ”
Spre deosebire de alte zone din ţară, pepenii de Prundu sunt absolut bio, nu sunt supuşi niciunui tratament chimic.
Însă, marele secret este iubirea pe care pepenii trebuie să o primească din partea celor care-i cultivă:
” Nu este o glumă. Pepenele este precum omul, se ofileşte dacă nu se simte iubit. Dacă nu te simte lângă el, dacă nu-i vorbeşti frumos, nu-l alinţi, se stresează şi se usucă „, spune serios cel mai mare producător de pepeni din România.
Post your comments