O lege permisibilă, o complicitate între autorităţi şi partidele politice, au făcut ca prin fenomenul vizelor de flotant să fie influenţate, uneori decisiv, alegerile în mai multe localităţi din România, în general, în Giurgiu, în particular. Fenomenul este mai vechi, dar a explodat la alegerile din 2016 şi 2020.
În luna iulie 2023, președintele României a promulgat o lege prin care este urmărită diminuarea fenomenului de obținere a vizelor de flotant în prag de alegeri locale, un demers care are loc mai ales în context electoral în localitățile mici.
„ Cetățenii care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de 6 luni înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comună, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul “, este principala prevedere a noii legi.
Aşadar, conform noii legi, doritorii de vize de flotant pot face aceste vize până cel târziu la data de 29 martie 2024.
Câte vize de flotant au fost făcute în judeţul Giurgiu? Secret, instituţiile abilitate vor să fie plătite ca să spună.
În data de 13 noiembrie 2023, am înaintat către Direcţia Judeţenă De Evidență A Persoanelor Giurgiu o solicitare în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţii, prin care ceream să ne răspundă la următoarele întrebări:
1. Câte vize de flotant au fost efectuate în perioada 01.01.2023-14.11.2023 pe raza comunei Bucşani, judeţul Giurgiu?
2. Câte adrese sunt pentru aceste vize şi numărul persoanelor care sunt luate în spaţiu pentru viză?
3. Câte vize de flotant au fost efectuate în ultimele 11 luni pe raza judeţului Giurgiu, detaliat pe localităţi?
O solicitare care viza doar situaţia din comuna Bucşani am trimis şi către Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Roata de Jos, instituţie la care comuna Bucşani este arondată.
Lămuriri: Am dorit în particular să vedem care este situaţia din comuna Bucşani deoarece ştiam că, la ultimele alegeri locale din anul 2020, au fost făcute sute de vize de flotant.
Mai mult, o sursă foarte apropiată de primarul în funcţie, Dan Păsat, ne-a dezvăluit faptul că au fost luate măsuri din timp, fiind făcute zeci de vize de flotant pentru alegerile din 2024, targetul fiind de minim 600 de vize.
Acestea sunt motivele demersului nostru. De aici încolo începe fuga de responsabilitate a autorităţilor, totul culminând cu tupeul şi dispreţul faţă de lege a directorului executiv al Direcţiei Judeţene De Evidenţă A Persoanelor Giurgiu, ofiţerul în rezervă, Iulian Ionescu.
Printr-o adresă din data de 15 noiembrie 2023, cei de la Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Roata de Jos răspund ca solicitarea noastră a fost direcţionată către BJABDEP Giurgiu – Biroul Județean pentru Administrarea Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor. Un răspuns similar îl primim în data de 16 noiembrie 2023 şi din partea Direcţiei Judeţene De Evidenta A Persoanelor Giurgiu.
Răspunsul, de noaptea minţii, îl primim în data de 21 decembrie 2023.
A fost depăşit termenul legal maxim, dar este mai puţin important. Important este că răspunsul semnat de către directorul executiv Iulian Ionescu este întocmit de către Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, o structură aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul care ar trebui să vegheze la respectarea legii.
Avem impresia că nu au citit bine solicitarea noastră şi nici nu au habar de legea accesului la informaţii de interes public. În primul rând, nu am solicitat informaţii doar despre comuna Bucşani, ci despre toate localităţile din judeţul Giurgiu. În al doilea rând, nu poate fi condiţionată oferirea de informaţii de interes public prin plata unei sume de bani şi nici de reglementări interne, care nu vizează informaţiile către presă.
Deşi este o ilegalitate a autorităţilor abilitate în domeniu, astăzi, 14 februarie, am făcut o solitare către Direcţiei Judeţeană De Evidenţă A Persoanelor Giurgiu pentru emiterea unei facturi fiscale pentru achitarea serviciilor de oferire a informaţiilor de interes public.
Ni s-a răspuns că nu pot emite factură, fiind îndrumaţi către Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, o instituţie aflată în subordinea ministerului de interne. În cursul zilei de mâine ne vom adresa şi acestei instituţii.
În loc de concluzii, în urma demersurilor noastre din ultimele 6 luni, am realizat că instituţiile statului nu au habar de lege, mai mult, instigă la făptuirea de ilegalităţi.
În demersul nostru ne vom adresa oficial şi Instituţiei Prefectului pentru verificarea legalităţii emiterii vizelor de flotant în localităţile din judeţul Giurgiu. A făcut acest lucru în anul 2020, cu siguranţă este cazul şi acum.
Post your comments