Giurgiu, un judeţ furat. Cum au făcut bani „şmecherii” din agricultură (II)

1

Na=Ae+Aex (Cc+Cf+AI+Dd+La+Cl+At+Tr+SA) =KggrâuSRISO7970/2000/ha/an.
Cu siguranţă, această formulă matematică nu spune mare lucru majorităţii dintre dumneavoastră.
Este una dintre formulele după care statul român a fost sărăcit în ultimii 30 de ani.
Este vorba despre modalitatea de calcul pentru valoarea arendei pe care care societăţile comerciale din domeniul agriculturii o plătesc pentru terenurile pe care le au concesionate de la Agenţia Domeniilor Statului.
IAS Vedea a fost una dintre ” bijuteriile ” agriculturii giurgiuvene până în revoluţie.
Ferma a fost înfiinţată la data de 3 ianuarie 1972 printr-o hotărâre a Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii și Apelor. Intreprinderea Agricolă de Stat (IAS) Vedea lucra mii de ha de teren agricol aflate pe raza actualelor comune Găujani, Vedea şi Malu.
IAS Vedea

După anul 1990, a urmat o perioadă de tranziţie, în care fiecare a luat ce a vrut din activele societăţii.
În anul 2000, în timpul guvernării Năstase, importanţi oameni de afaceri au concesionat mari suprafeţe de terenuri de la Agenţia Domeniilor Statului, la preţuri foarte mici.
426kg grâu/ha/an este valoarea redevenței pe care o plăteau societăţile care au încheiat contracte de concesiune în acea perioadă cu ADS.
Unul dintre „norocoşii” care „au tras lozul câştigător”  este libanezul ELIAS EL KHOURY. Prin SC Agrozootehnica Vedea SA, acesta a concesionat 1.953,51ha de teren de la ADS, aflându-se în topul societăţilor ce exploatează terenuri de la stat.
Terenurile concesionate de către Elias se află pe raza comunelor Găujani şi Vedea. Suprafaţa a fost mult mai mare până în anul 2014, când, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, 828 de ha de teren agricol, aflate pe raza comunei Găujani, au fost retrocedate funtatiei” Aşezămintele Brâncoveneşti – Biserica Domniţa Bălaşa”.
Conform celor spuse de către Dumitru Marcu, primarul comunei Găujani, aceste terenuri ale Aşezămintelor Brâncoveneşti sunt lucrate de către SC. Deloiu SRL şi SC Agro Maximus  Total SRL. Reţineţi numele acestor societăţi comerciale deoarece acestea vor apărea şi în relaţia cu SC Agrozootehnica Vedea SA.
Aproximativ 150 de mii de euro anual încasează de la APIA fundaţia bisericii cu sediul în localitatea Dobroeşti, judeţul Ilfov. Au toate taxele şi impozitele plătite la zi, aşadar, chiar dacă nu este moral, totul este legal.
Revenind la Agrozootehnica Vedea, pentru că aici este marea problemă. Nu ştim câţi îşi mai amintesc numele lui ELIAS EL KHOURY? Este libanezul care a fost implicat în anul 2013 într-un dosar de evaziune fiscală, în care apărea şi numele fostul senator Niculae Bădălău. Elias este fostul proprietar al mai multor ferme, printre care şi Agrozootehnica Vedea şi Avicola Mihăileşti-Giurgiu.
În anul 2013, după problemele cu justiţia pe care le avea acesta, din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Agrozootehnica S.A Vedea este deţinută de societatea Agricolă Agerprest Vedea, cu 67,6% dintre acţiuni, cetăţeanul libanez Rabih Nasser cu 30% dintre acţiuni şi cetăţeanul libanez Rami Ghaziri cu 2,3% dintre acţiuni.
Firma a intrat în insolvenţă, fiind administrată în prezent de către cabinetul Individual de Insolvenţă Stamen Cristian.
Între timp, contractul de concesiune cu Agenţia Domeniilor Statului, pentru cele 1.953,51ha merge înainte, deşi, doar în anul 2017, suma care trebuia plătită cadre ADS era de 5.290.937,62. Şi primăria Găujani are de încasat de la Agrozootehnica, pentru taxe şi impozite locale, o datorie de aproximativ 13 miliarde de lei.
Din subvenţia APIA pentru terenurile concesionate de la ADS, lucrate în fapt de către alte societăţi comerciale din zonă, cu nerespectarea contractului de concesiune, Agrozootehnica primeşte anual aproximativ 17 miliarde de lei.
PS: Un interviu cu primarul comunei Găujani, ce firme lucrează terenurile concesionate şi cât de legal este acest lucru, care este situaţia din comunele Vedea şi Malu, în perioada următoare.


Publicat  :  februarie 8, 2021

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare