Gabriela Horga: „Proiect de lege care reglementează posibilitatea acordării biletelor de valoare și în format virtual”

1

Am depus astăzi, împreună cu mai mulți colegi, un proiect de lege care reglementează posibilitatea acordării biletelor de valoare și în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic. Tichetele de valoare reprezintă beneficii extrasalariale – tichete de masă, tichete cadou, tichete culturale, tichete de creșă și tichete de vacanță.
Este important ca biletele de valoare să fie atractive și pentru beneficiarii atrași de tehnologiile digitale, în special pentru tineri. Cardul virtual poate fi folosit prin instalarea pe un dispozitiv mobil, așa cum se întâmplă în prezent cu cardurile virtuale oferite de bănci. Vor putea fi utilizate mult mai ușor online, vor putea fi alimentate pentru diverse beneficii fără costuri și mult mai ușor, nu va mai fi nevoie sa fie distribuite sau ridicate de fiecare dată de către beneficiari.
Introducerea posibilității emiterii cardurilor de valoare virtuale va avea un impact pozitiv și asupra mediului înconjurător prin reducerea producției de plastic, reducerea resurselor utilizate în transportul cardurilor fizice, reducerea gazului cu efect de seră, pe tot parcursul ciclului de viață al produselor fizice, economisire semnificativă în etapele de fabricare și distribuție.
Am prevăzut expres în proiect că suportul electronic este orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de deținătorul său pentru a efectua operațiuni cu aceste tichete.
Legislația în vigoare prevede deja că tichetele de valoare se emit exclusiv pe suport electronic. Nu există prevederi exprese referitoare la înțelesul suportului electronic, dacă prin acesta se înțelege doar suportul material sau și cel virtual. De aceea am considerat că este necesar să reglementăm faptul că prin suport electronic se înțelege atât suportul material (card fizic), cât și suportul virtual (card virtual).
Emiterea biletelor de valoare pe suport electronic, material sau virtual, contribuie la transparența procesării plăților și la reducerea evaziunii fiscale. Potrivit unui raport OCDE din noiembrie 2021, “digitalizarea sistemului biletelor de valoare este critică pentru evoluția sa și poate avea multe beneficii”. Mai mult, digitalizarea conduce la reducerea erorilor și a fraudelor.
Gabriela Horga – Deputat PNL de Giurgiu


Publicat  :  martie 14, 2023

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare