Febra jocurilor de noroc a cuprins oraşul Giurgiu!

loterie

În perioada marii crize economice din anii 1929-1933 americanii, deşi majoritatea dintre ei erau falimentari, au fost cuprinşi de febra jocurilor de noroc. Erau gata să parieze pe orice: meciuri de baseball, curse de cai, curse de câini, lupte de cocoşi, ziua şi ora când urmează să fie arestat Al Capone – in fond, pe tot ce se putea pune un pariu. Era rezultatul disperării tradus în sentimentul că doar norocul este cel care îi mai poate salva.
Aceasta febră, a jocurilor de noroc, a cuprins şi giurgiuvenii în ultimul timp. Dacă zăreşti pe stradă un giurgiuvean, indiferent de vârstă, cu un bilet mic, alb în mâna să nu ai impresia că îşi consultă extrasul de card. Nu, fie vizualizează cu înfrigurare câte numere sau meciuri norocoase i-au ieşit, fie revede, aşa din superstiţie, biletul pe care urmează să-l depună la casele de pariuri.
Clasicul Loto 6/49 este deja depăşit. Deşi posibilul câştig este unul ameţitor, şansele sunt infime. Prefera un câştig mai mic, dar cu şanse mai mari de reuşită. Loto Polonia este la modă, mai ales în rândul reprezentantelor genului frumos, ce nu se pricep la fotbal, baschet, rugby, handbal – la sport în general.Au loc două extrageri zilnice, 20 de numere din 80 şi poţi câştiga o sumă frumoasă de bani şi cu un singur număr ghicit. Bărbaţii prefera să parieze pe rezultatele din meciurile sportive, fiecare are o strategie a sa, pe care o consideră infailibilă.
Merg la un amic, proprietar de magazin.Îl găsesc studiind cu atenţie o listă de cifre, ce par să nu spună nimic. Naiv îl întreb dacă este ocupat, am impresia că stabileşte preţul la produsele pe care le vinde. „Stai liniştit, că analizez cotele la meciurile de astăzi. Ieri am băgat 100 de lei şi am câştigat 400, mai mult decât profitul pe care l-am avut la magazin.”
Sunt doar câteva secvenţe decupate din această isterie a jocurilor de noroc ce a cuprins Giurgiu.
Fără a lua în calcul pariurile online, barbutul, pokerul ilegal şi păcănelele.
Nu este de mirare faptul că, atunci când un spaţiu comercial din oraş este scos spre închiriere, cu siguranţă acolo urmează a fi deschisă o nouă casă de pariuri.
Este o afacere rentabilă, ce vinde speranţe şi iluzii unor giurgiuveni din ce în ce mai săraci.

Claudiu Cimpoeru,Cristina Rotaru


Publicat  :  februarie 24, 2015

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare