Joi, 27 august 2020, la sediul central al Muzeului județean ”Teohari Antonescu” a avut loc vernisajul microexpoziției ”In memoriam Nicolae Bălănescu, cel mai de seamă filantrop giurgiuvean”.
Rezultat al colaborării dintre instituția gazdă (prin secția sa de istorie memorială), Biroul județean Giurgiu al Arhivelor Naționale și Episcopia Giurgiului, etalarea a cuprins documente originale, referitoare la personalitatea lui Nicolae Bălănescu, aflate în colecțiile celor trei instituții.
Din patrimoniul Muzeului, participanții la eveniment au putut viziona bunuri culturale, oferite drept premii cu diverse ocazii de către Nicolae Bălănescu unor elevi merituoși ai Liceului ”Ion Maiorescu”, alături de fotografii de epocă reprezentându-l pe marele filantrop giurgiuvean și membri ai familiei sale.
În cadrul etalării, Arhivele au prezentat acte de stare civilă, dar și documente olografe care atestă gesturi de filantropie, realizate de-a lungul timpului de personalitatea comemorată. Între documente, la loc de cinste a fost expus actul de donație prin care Nicolae Bălănescu a oferit comunității propria locuință și terenul aferent acesteia pentru construirea unui sediu filialei din Giurgiu a Ateneului Român.
Tot la loc de cinste a fost etalat un alt document olograf Nicolae Bălănescu, provenit din arhiva Episcopiei Giurgiului. Este vorba despre o ”Notă” cu referiri la istoria actualei Catedrale Episcopale ”Adormirea Maicii Domnului”. În document, autorul amintește faptul că bunicul său matern, Mirodat Drăgan, a fost preot la biserica amintită.
În discursurile rostite la deschiderea expoziției, reprezentanții instituțiilor organizatoare (Ionel Muscalu, Emil Păunescu, Teodor Șerban, dr. Ion Bălan) au evidențiat rolul avut de Nicolae Bălănescu în viața culturală a orașului Giurgiu, dar și în viața politică a țării.
Expoziția este deschisă vizitatorilor până la finalul lunii septembrie a. c.
Seria manifestărilor de comemorare a personalității lui Nicolae Bălănescu va continua luni, 31 august 2020, cu o slujbă religioasă la Catedrala Episcopală și o reculegere la mormântul său din Cimitirul Smârda.
Post your comments